Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Alle kanten op met Monk

Moore, Witmer, Robaard, Kesselaar: 'Tribute to Monk', dinsdag 23 januari 2018, De Smederij, Groningen

Dat de band 'Bemsha Swing' na drie maten stillegde begrijp ik wel: iets met een andere toonsoort, of een compleet ander liedje of zo. Maar toch. Stel dat de muzikanten stoïcijns op de afzonderlijk ingeslagen wegen waren doorgegaan, dat had volgens mij in principe best gekund. Het materiaal, maar ook de spelers zelf, zijn er sterk genoeg voor. Ik bedoel, zo'n Thelonious Monk werkte misschien weken, maanden aan een song - hij was niet echt een flitsende componist. Tot dat stuk dus helemaal compleet was, als een standbeeld ten tijde van de onthulling. Vervolgens kan een muzikant zich helemaal verzadigen aan zo'n werk, dat heeft tijd nodig, maar daarna kan-ie er wel mee doen wat hem of haar goeddunkt. Alle toonaarden, met andere woorden, alle ritmen, alle melodieën zelfs staan tot je beschikking.

Dat is wat pianist Cajan Witmer in De Smederij liet horen. In hetzelfde 'Bemsha Swing', take 2 dus, bouwde hij solo's op, haalde daar vervolgens weer bepaalde elementen uit om die door alternatieve aspecten te vervangen en gaf al doende een afwijkende kijk op het fenomeen feestmuziek. In 'Shuffle Boil' liet de pianist horen dat je met behulp van virtuele, doch listige algoritmen, een al even denkbeeldige 3D-printer en vluchtige koolstofvezels avontuurlijke bouwwerken kunt optrekken, met geheimzinnige doorgangen, uitbundige uitbouwsels en weelderige daktuinen. Let wel: een bouwwerk dat volgens de gangbare sterkte-analyses niet zou kunnen bestaan. Geen wonder dat die Witmer de nederige staande piano van De Smederij al doende transformeerde tot een Steinway van drie en een halve meter.

Michael Moore, klarinet en altsax, leek aanvankelijk wat minder gefocust. Pas in de tweede helft, tijdens het al gememoreerde 'Shuffle Boil', bracht hij de zaal met onbeschaafd raspende harmonischen aan de kook. Daardoor was het vooral drummer Joost Kesselaar, die naast Witmer de solohonneurs waarnam. Ook Kesselaar heeft Monk geïnternaliseerd; in zijn solobijdragen bleef je de melodie altijd horen. Hij kan een verhaal vertellen dat uit louter accenten is samengesteld.

Heel heilzaam voor lichaam en ziel, zo'n avonddienst opgedragen aan de hogepriester zelve.

Foto's: Daniel Patriasz & Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.