Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Wadada Leo Smith - 'Solo: Reflections And Meditations On Monk' (TUM, 2017)

16-17 november 2014 / 8 augustus 2015

Zo kennen we trompettist Wadada Leo Smith eigenlijk nog niet. Hij speelt hier als solist heel recht en respectvol stukken van Thelonious Monk, afgewisseld met eigen observaties van de Monkse wereld.

Technicus Nikopetri Paakkunainen heeft hem ruimtelijk opgenomen, met een flinke dot echo, waardoor het geluid van de trompettist een etherische dimensie heeft gekregen. Wanneer je Smith qua stijl en aanpak ergens tussen Miles Davis en Don Cherry kunt plaatsen, is hij hier dichter naar de melancholische Miles opgeschoven. Naar Cherry verwijzen frasering, fragmentatie en vervorming.

Duidelijk is dat Monk, als componist en als performer, grote indruk op Wadada Leo Smith heeft gemaakt. Op dit album is het niet zozeer dat hij in de huid of het hoofd van de Hogepriester is gekropen. Nee, hij mijmert meer voor zich uit, waarbij de stilte die zo'n grote rol speelt in het oeuvre van de componist een belangrijk element vormt. Dat komt pregnant naar voren in 'Monk And His Five Point Ring At The Five Spot Café', een verwijzing naar het engagement van Monk in 1958. (Significant: het was een van de eerste langere verbintenissen van de pianist met een jazzclub.) In 'Crepuscule With Nellie', dat van zichzelf al een emotioneel geladen liefdesverklaring is, valt Smiths mooie spel op. Dat kwadrateert hij in 'Monk And Bud Powell At The Shea Stadium', waar het geluid van de trompet zo puur wordt dat het aan het licht raakt.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.