Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mark Guiliana Jazz Quartet – 'Jersey' (Motema, 2017)

Opname: 27-28 oktober 2016

Wanneer je achter de ketels hebt gezeten bij David Bowie, Avishai Cohen, Dave Douglas, Danny McCaslin en Brad Shepik kun je wat. Mark Guiliana, 37, geldt als een van de hotste drummers van New York. Op 'Jersey', zijn zevende album onder eigen naam, hoor je voldoende om je bij het koor der aanprijzers te scharen.

Hij komt met zijn rockvaste beat sterk binnen in het openingsnummer, 'Inter-Are' - met behulp van bassist Chris Morrissey, dat wel. Guiliana geeft zich wat meer bloot in 'Our Lady', dat hij met hippe accenten, roffeltjes en patroontjes optuigt. Ook in het meer subtiele werk is hij een meester. 'Where Are We Now?' vraagt de band zich op de laatste track af. Een introspectief proces, met uiterst subtiel slagwerk op de vierkante centimeter.
So far so good.

Het probleem lijkt hier bij tenorist Jason Rigby te liggen. Een brave borst die keurig zijn themaatjes oplepelt, doch nergens echt los wil komen. Pas in 'Big, Big Jones' - we zijn dan al ruim over de helft - kiest hij het luchtruim. Terwijl mij persoonlijk lijkt dat elke kruk met zo'n Marc Guiliana achter zijn kont automatisch boven zichzelf uit gaat stijgen.

Guiliana is de auteur van de helft van het repertoire. Zijn 'September' is een door de gestreken bas gedragen dirge die nog lang in je hoofd blijft naspoken. Wie tenslotte benieuwd is hoe het 'The Mayor Of Rotterdam' is vergaan, een compositie van Morrissey: dat feestje kwam rustig op gang, om het woord saai niet in de mond te nemen. Maar uiteindelijk slaat, gelukkiggelukkig, de vlam in de pan, zodat het toch nog een pan werd daar in Rotterdam.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.