Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Glerum Omnibus – 'Handful' (Favorite, 2017)

Opname: 4 juli 2016

Dat bassist Ernst Glerum de laatste jaren meer en meer de 'traditionele' kant op lijkt te gaan, is iedereen opgevallen die hem een beetje volgt. Nee gekkie, niet op de asociale media bedoel ik, maar met de Instant Composers Pool, zijn eigen Omnibus of via zijn albums. Zijn mini-album met pianist Uri Caine van drie jaar eerder bevatte al louter evergreens.

Een voordeel van al dat gewroet in het hiervoormaals is dat je alle kanten op kunt - want deze lieden laten zich niet in hokjes stoppen. Zo stopt de Omnibus in 'Fifth' (dat is de derde halte hier) bij het Les McCann Trio van 1969. Maar dan alsof de muzikanten nog teenagers zijn, een beetje ongedurig, tikje wild, die voor het eerst met dit soort souljazz geconfronteerd worden. 'Sriwanah' is opgedragen aan bassist Victor Kaihatu en drummer Broer Pronk. Dus geen wonder dat je hier met Howard Hughes in hoogsteigen persoon mee mag vliegen, in zijn Sikorsky, in het maanlicht boven de Tik Kumai baai. Ik bedoel, veel romantischer wordt het niet, jongens en meisjes (o sorry, dat mag je niet meer zeggen). Mensjes dus.

Philly is dood, leve Jamie. Ik denk niet dat ik de enige ben die altijd vrolijk wordt als hij Jamie Peet achter de vellen en de deksels ontwaart. Jamie is hier ontegenzeglijk ook zeer aanwezig, als een kind dat eropuit is meer dan een derde van de taart binnen te hengelen. En hoor hem bezig met de vegertjes, zo vormvast en zo genuanceerd, hoe hij het ritme springlevend houdt. Ik maak me sterk dat Jamie vroeger in de klas de grootste moeite had langer dan een halve les stil te zitten.

Pianist Timothy Banchet is een vis die zich in alle wateren thuis voelt. In zijn eigen compositie 'Cuaida' is hij een zalm die barstend van de energie tegen de stroom inspringt. Glerum zelf leverde niet alleen de helft van het gespeelde materiaal, hij is ook echt de leider. Leider in de zin van scout. Heel duidelijk is dat in 'Kinda Trouble' en 'Cry Me A River'. Maar ook in de overige nummers kun je niet om zijn stuwende pizzicato's en loepzuivere arco's heen.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.