Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
De Beren Gieren - 'Dug Out Skyscrapers' (SDBAN, 2017)


Het trio De Beren Gieren timmert al even aan de weg en kan intussen een indrukwekkend parcours voorleggen. In 2012 wonnen ze Jazz Hoeilaart, terwijl de groep inviel omdat een van de geselecteerde finalisten er niet bij kon zijn. Sindsdien versierden ze optredens in zowat heel Europa. Daarnaast spelen ze elk in nog enkele andere groepen en valt vooral pianist Fulco Ottervanger op in mediaberichtgeving, onder andere als stadscomponist van Gent. Het drietal bracht in het najaar met 'Dug Out Skyscrapers' de wellicht voorlopig beste plaat van De Bieren Gieren op de markt. De elektronica die zij al een tijd aanwenden, wordt nu bijzonder vernuftig ingezet.

Hun vorige langspeler 'One Mirrors Many' stak ook al weloverdacht in elkaar, maar hier balanceren humor en lichtvoetiger spel op indrukwekkender wijze met ernst en zeg maar zwaarwichtige ideeën. 'Dug Out Skyscrapers' presenteren zij als geïnspireerd op mogelijke verhalen die toekomstige archeologen zullen samenstellen op wat zij opgraven uit onze tijd.

Het album opent elegant met 'Broensgebuzze 9' en dat straalt meteen een volwassen sérieux uit. Sierlijk en ernstig klinkt het ook verderop, bijvoorbeeld in 'De Belofte Treurwals', waar het trio, met een hen kenmerkende speelse spot, de drang naar grandeur een draai geeft en een fascinerende evenwichtsoefening in elkaar sleutelt. Die fraaie bewegingen passen in het coherent opgebouwde geheel van de plaat, die diep ingaat op onvermijdelijke tijdelijkheid. Het spooky 'Voorlopige Dagen' is een van de nummers die daarbij een onheilspellende kaart trekken. Elektronische effecten en trage, nogal monotone drums begeleiden gefragmenteerde, melodische lijnen. Als luisteraar kan je er, zoals wat later in 'We Dug Out Skyscrapers', makkelijk associaties bij maken met voorbijglijdende en uit elkaar waaiende wolkenlandschappen. Hier lijkt ook een eerste keer een radarwerk aan bod te komen - dat gaat haperen.

Een brede waaier aan invloeden komt nu hechter dan ooit samen in dit sterke bouwwerk. Donkerder en kunstzinniger dan op hun vorige werk blijft het trio trouw aan hun speelse vindingrijkheid. De Beren Gieren hebben zich altijd al fantasierijk getoond, steeds verwerkten zij ook rockinvloeden in hun muziek. Die vind je onder meer terug in 'Weight Of An Image', dat geweldig krachtig uithaalt met luide drums en meeslepende tempowisselingen. Al vanaf hun beginperiode leken zij tevens een zwak te hebben voor expressionistische films en die indruk geven zij nog, misschien het meest bij 'Oude Beren'. Het trio klinkt op hun nieuwste schijf dan ook soms typisch De Beren Gieren, maar alweer een aantal grote passen vooruit. Niet verwonderlijk dat sommigen dit de beste Belgische jazzplaat van 2017 vinden!

Beluister hier 'We Dug Out Skyscrapers'.

Labels:

(Danny De Bock, 2.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.