Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
1000 - '1000 Anthems To Work On A Good End' (Umland/El Negocito, 2017)

Opname: 15 januari 2017

Het is geen alledaags gegeven dat een nationale hymne in een andere context wordt gespeeld dan om de eer van de natie hoog te houden. Nog ongewoner is het dat muzikanten er hun speeltuin van maken. Op zoek naar nieuw materiaal popte bij Jan Klare en co het idee op om nationale volksliederen te gaan bewerken. De saxofonist/fluitist was al langer geboeid door luistergewoonten en verwachtingen. Van de vraag hoe melodieën inwerken op mensen is het niet zo'n vergezochte sprong naar muziekstukken die bedoeld zijn om grote groepen mensen achter een bepaalde vlag te laten lopen. Daar dan een nieuw repertoire rond bouwen mag dan weinig evident klinken, met 1000 wordt het een verrassende reis langs verre werelddelen.

1000 is een kwartet van muzikanten die graag improviseren, dus hoeft het niet te verbazen dat de cd opent met een eigen uitvinding - een om een cd vol vrije muziek mee te beginnen. Dan volgt een knap ingevuld spanningsveld tussen structuren die vastliggen en originele bewerkingen. Dat betekent hier dat grenzen aan het schuiven gaan, want deze jongens kleuren niet enkel buiten de lijntjes, zij spelen er mee alsof ze elastisch zijn. De blazers Klare en Maris vullen elkaar schitterend aan in harmonische en minder orthodoxe speelwijzen, met de geweldig creatieve ritmetanden van De Joode en Vatcher erom heen.

Soms kan je er op '1000 Anthems To Work On A Good End' niet naast dat je een vertolking hoort van een nationaal volkslied, bijvoorbeeld wanneer je een duidelijke verwantschap hoort met westerse, militaire marsen of een toegankelijke, statige melodie. Daarbij klinkt een verband met folk en kleinkunst soms niet ver weg. Wat verder zou je dat weer bijna vergeten, bijvoorbeeld als de sierlijke noten van de blazers en het regelmatige slagwerk je meevoeren naar een karavaan die traag opschiet door een warm en dor gebied. Als de rijkdom van de percussie dan meer doet klingelen dan aan karren of lastdieren kan hangen te klingelen, als de muzikaliteit van een verre realiteit met veel verbeelding wordt verklankt. Als dan tussendoor ook nog enkele feestelijke thema's voorbij komen dansen, zo geinig dat je vanzelf vrolijk wordt, dan verlies je zelfs uit het oog dat het gekozen materiaal vooral afkomstig is uit Aziatische conflictgebieden met bloederige geschiedenissen.

De keuze van de nationale hymnes lijkt uit te zijn gegaan naar gebieden die door hun strategische ligging niet gespaard zijn gebleven van veroveringszucht en totalitaire regimes. (Het hadden er dus misschien net zo goed van dichterbij kunnen zijn.) Reeksen van volksliederen die elkaar in de 20ste eeuw opvolgden in Cambodja en Afghanistan beslaan het grootste deel van dit album. Daartussen zitten het eigen 'Refugia', een oud volkslied van China en een van Syrië. Na de Afghaanse reeks volgen er nog twee van Niue (een eiland in de Grote Oceaan), waarna de cd wordt afgewikkeld in een staat van korte bezinning. Zonder politieke statements te maken raakt de muziek wel aan onderwerpen en tendensen die pijnlijk kunnen uitdraaien. De groepsbewegingen zijn muzikaal soms warm en dan weer kil en rafelig, maar de vluchtelingenproblematiek wordt nergens expliciet in verband gebracht met klimaatveranderingen. Het viertal sleutelt en morrelt intuïtief en op het gevoel aan volksliederen en doet dat zowel met speelplezier en humor als ernst. Om dat live te doen, moesten ze intussen op zoek gaan naar een nieuwe vierde man – sinds kort is dat pianiste Marta Warelis. Op deze cd hoor je nog hun jarenlange drummer van dienst, Michael Vatcher, die in 2017 terug naar de USA is verhuisd.

1000 zien en horen is een belevenis, de cd '1000 Anthems To Work On A Good End' verdient minstens een plaatsje als unieke voetnoot in een gedurfde geschiedenis van de muziek.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Danny De Bock, 10.1.18) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Lucas Niggli Sound Of Serendipity Tentet - 'Play!'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.