Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
25 jaar Stranger Than Paranoia


In 1993 vond de allereerste editie van Stranger Than Paranoia (STP) plaats in het Tilburgse Paradox. Het festival staat bekend als kleinschalig maar spraakmakend, met een programma dat de grenzen tussen jazz, klassiek en avant-garde weet te vervagen. Dit jaar is het festival toe aan de 25ste editie en dat wordt van 23 t/m 29 december gevierd met een gevarieerd programma. In het jubileumjaar gaat het festival behalve twee avonden in Paradox ook weer naar Amsterdam en Nijmegen. Als toegift is er een feestelijke editie in de concertzaal van Theaters Tilburg op 28 december met onder andere het Metropole Orkest & Jameszoo.

De opening van het festival vindt op zaterdag 23 december traditiegetrouw plaats in Paradox, met optredens van organisator/saxofonist Paul van Kemenade in duo's en trio's met onder anderen Markku Ounaskari uit Finland. De tweede set is voor het Italiaanse kwartet Tolga During's OttoMani. De avond wordt afgesloten met de 19-koppige bigband hbJAZZo (Het Brabants Jazz Orkest) onder leiding van Jeroen Doomernik.

Op woensdag 27 december is er in Paradox een programma met enkel Engelse gerelateerde artiesten. Het Elliot Galvin Trio is de nieuwe ster aan het Engelse firmament met hun eigenzinnige muziek. Ook is er speciaal voor deze avond een mystery guest ingevlogen. Als afsluiter van deze 'Exit Brexit'-avond is er een optreden van het kwintet Fellow Creatures, het geesteskind van de in London wonende Deense bassist Jasper Høiby.

Op donderdag 28 december is er de jubileumavond in Theaters Tilburg. Samen met het Metropole Orkest gaat de jonge producer Jameszoo de uitdaging aan om zijn onbevangen computerjazz te vertalen naar een akoestische setting. Met als extra solisten geluidskunstenaar-samplekoning Binkbeats, toetsenist Niels Broos en powersaxofonist John Dikeman. Verder op het programma: het Vlaamse SCHNTZL, Han Bennink in duo met de Engelse komiek/musicus Earl Okin, het Jungsu Choi Tiny Orkester, een 12-koppig orkest uit Zuid-Korea, en het Paul van Kemenade 'classic' Quintet, dat 15 jaar op kerstavond de opening van STP verzorgde. In bijna originele bezetting met Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, Pieter Bast en Louk Boudesteijn.

Ook dit jaar doet STP Nijmegen aan, op zondag 24 december in Brebl. Met Van Kemenade in verschillende duo's en trio's uit binnen- en buitenland en het duo Morris Kliphuis-Jorrit Westerhof. En als feestelijke afsluiter de band van fluitist Ronald Snijders.

De afsluitende avond van Stranger than Paranoia vindt plaats op vrijdag 29 december in Amsterdam. In het Bimhuis zijn er die avond optredens van het Elliot Galvin Trio en het Jungsu Choi Tiny Orkester.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 11.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.