Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Jazzradio / Interview
Hot in Belgium: de Jazz Rules Top 25 van 2017

Een interview met programmamaker Dirk Roels

De dag voor kerst kon je op de Gentse universiteitsradio Urgent FM luisteren naar de Belgian Jazz Rules Top 25 van 2017, de 25 beste jazzalbums van België. Radioproducer en presentator Dirk Roels en zijn team maakten er een drie uur durende show van, met reacties van verschillende muzikanten uit die lijst. De luisteraars van Jazz Rules konden hun favoriete top 3 doorsturen en daar werd een totaallijst van gemaakt. Een gesprek met Dirk Roels over het hoe en waarom van de Belgian Jazz Rules Top 25.

Waar komt het idee vandaan om zo'n top 25 te organiseren met alleen Belgische jazz?

"Het is al het derde jaar op rij dat we dit doen. Omdat we vinden dat er zo veel goede jazz gemaakt wordt in België en dat dit op het einde van het jaar zeker de nodige aandacht mag krijgen. In elk muziekgenre kom je toch lijstjes tegen rond eind december? Waarom dan niet eentje vol jazz van bij ons? In 2015 was het nog een Top 15 die samengesteld was door jazzspecialisten zoals journalisten en organisators. Een jaar later hebben we de Top 15 laten bepalen door de luisteraars en dat was meteen een schot in de roos. Dus hebben we dit jaar gekozen om dit opnieuw zo te doen. Maar aangezien we liefst 93 Belgische jazzalbums hebben kunnen traceren, die uitgekomen zijn tussen januari en december, hebben we er een Top 25 van gemaakt. Waarschijnlijk hebben we zelfs nog een paar albums over het hoofd gezien."

Hoe zou jij zelf die Top 25-lijst omschrijven, zonder de nummer 1 te verklappen?

"Het is volgens mij een staalkaart van de actuele Belgische jazz. En die is uiteraard enorm gevarieerd. Jazz is zoveel meer geworden dan het vroeger was. Niet iedereen zal het hier misschien mee eens zijn, maar ik vind dat je jazz als een ruim begrip moet bekijken. Zoals Dave Holland bij het begin van de uitzending zegt: "I think it's a big umbrella that we live under when we are talking about jazz, and to me it's an inclusive music. So to say that it's got to be this or that, is a mistake." Dat is volgens mij de nagel op de kop. Waar het om gaat is creativiteit, spelplezier, improvisatie, maar ook swing of luistermuziek. In de lijst vind je eerder traditionele bands, maar ook behoorlijke experimentele, of bands die andere genres vermengen in hun muziek. Denk maar aan Nordmann, Dijf Sanders, STUFF. of Veder. Veel jazzpuriteinen haken daar op af. Ik vind het net een positief signaal dat de muziek blijft evolueren en dat vooral de jonge generatie van muzikanten niet meer bezig is met de term 'jazz'. Zij willen af van dat zogenaamde hokjesdenken, van dat labelen van muziekgenres. Wie weet moet ik binnenkort wel de naam van mijn programma veranderen (lacht)."

Je praat tijdens de show ook met heel wat muzikanten die in de Top 25 staan. Hoe waren hun reacties?

"Dat was heel tof. Uiteraard is iedereen die in die lijst staat blij, want het is toch een mooie herkenning van het publiek. Sommigen waren enorm verrast, anderen gingen er van uit dat ze er bij zouden zijn. En waarschijnlijk zullen er ook misnoegd zijn dat ze er niet bij waren. Maar ik denk dat het ook niet onbelangrijk is om dit allemaal een beetje te relativeren. Uiteindelijk was het onze bedoeling om aandacht te vragen voor de Belgische jazz. Daar zijn de muzikanten uiteraard tevreden mee en voor de luisteraars is het, denk ik, aangenaam om zo'n overzicht te krijgen. Het was zeer aangenaam om al die muzikanten te mogen ontvangen. En uiteraard dronken we champagne met de nummer 1!"

Dat is eigenlijk waar Jazz Rules om draait, aandacht vragen voor de Belgische jazz?

"Inderdaad. Een paar jaar geleden toen we begonnen werd er heel weinig Belgische jazz gedraaid op de radio. Intussen is dat al verbeterd. Maar de jazzscene is ook enorm groot geworden en door de verstuiving met andere genres is er ook veel nieuwe interesse in het genre. Die interesse komt van mensen die vroeger eerder sceptisch stonden tegenover alles wat met jazz te maken heeft. Muzikanten zoals Kamasi Washington, of bij ons Stuff., De Beren Gieren, Steiger, TaxiWars en Black Flower hebben daar mee voor gezorgd. Maar ook labels zoals Granvat of Aspen Edities. Die moet je maar eens opzoeken. In Jazz Rules heb ik intussen al zo'n honderd Belgische jazzmuzikanten geïnterviewd. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hun verhaal. Ok, er is de muziek, maar ook, hoe komt iemand tot zo'n muziek? Als presentator kun je dat zelf vertellen of je kunt de makers aan het woord laten. Dat is wat wij doen."

Wat waren voor jou de opvallendste Belgische jazzalbums van 2017?

"Dat is moeilijk te zeggen, want er zijn er zoveel (lacht). Persoonlijk vind ik 'Fengling' van Rawfishboys heel mooi. Dat is bijna sacrale muziek. Het album is opgenomen in een kerk en een kapel en je voelt dat. De manier waarop rietblazer Joachim Badenhorst en bassist Brice Soniano samenspelen... puur kippenvel. Maar uiteraard ook De Beren Gieren en Steiger maakten indruk op mij, naast nog zoveel anderen. Internationaal was ik dit jaar vooral verrast door de nieuwe EP van Kamasi Washington, door Binker And Moses, de bigband van bassist Christian McBride. En zeker niet te vergeten: het Craig Taborn Quartet!"

Hoe zie jij de jazz in België verder te evolueren?

"Ik denk dat dit wel goed zit, met al die creativiteit. Aan de ene kant merk je dat er steeds meer kwaliteit bijkomt en aan de andere kant merk je dat er een steeds groter publiek aandacht krijgt voor het genre. Programmatoren van festivals en concertorganisaties zetten de laatste jaren ook meer Belgen op hun affiche, veel meer dan dat vroeger het geval was. We hebben momenteel een echt luxeprobleem in België. En het mooie er aan is dat we spreken over België en niet over Vlaanderen en Wallonië, zoals dat hier al te vaak de gewoonte is (lacht)."

Klik hier om de Belgian Jazz Rules Top 25 te beluisteren.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 29.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.