Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Evenement / Concert / Jazzradio
Onorthodox, vurig en melodisch

Uitreiking Buma Boy Edgarprijs aan Martin Fondse, woensdag 6 december 2017, Bimhuis, Amsterdam

Een totaal afgeladen Bimhuis was getuige van de uitreiking van de Buma Boy Edgar Prijs aan Martin Fondse door Wim Vos, slagwerker en artistiek coördinator van het Nationaal Jeugd Orkest.

Fondse is vooral een componist, arrangeur en pianist die niet schroomt om naast jazzelementen ook invloeden van hedendaagse klassieke muziek en popmuziek in zijn composities toe te voegen. Hij geldt al sinds lang tot de meest bekende en gelouterde prominenten in de hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziekscene.

Op deze feestavond werden zowel voor als na de pauze Fondse's composities en arrangementen door het Martin Fondse Orchestra - in de 'Jubilation Edition' - uitgevoerd. De bezetting van deze bijna bigband bestaat uit een ritmesectie (piano, bas, drums), twee cellisten, twee koperblazers, twee rietblazers, twee zangeressen en een harpiste. Een typische bezetting, waarvoor door Fondse aparte en bijzondere arrangementen zijn geschreven. Zijn composities zijn evenals de bezetting nogal onorthodox en onderhevig aan filmische elementen: vurig, emotioneel, melodisch en sentimenteel. Is er in de regel in de grotere mainstream jazzformaties alle ruimte voor solisten, hier is de soloruimte spaarzaam. Van die spaarzame ruimte werd dan ook door cellist Jörg Brinkmann, saxofonist Mete Erker en trompettist Erik Vloeimans gretig, geïnspireerd en enthousiast gebruikgemaakt. Een extra pluim verdient de ritmetandem - bassist Eric van der Westen en drummer Dirk-Peter Kölsch - die een stevige, swingende en soms funky basis vormde voor de melodische, swingende en energieke muziek van Martin Fondse.

Laatstgenoemde beschikt niet alleen over muzikale kwaliteiten; ook verbaal deed hij van zich spreken. Zijn aankondigingen waren zeer humorvol en getuigden van een bijzondere kennis van de Nederlandse taal, die niet onderdeed voor de verhalende en poëtische bijdragen van Kees van Kooten.

Na de pauze werd het orkest aangevuld met de Braziliaanse singer-songwriter Lenine, een niet al te representatief podiumfiguur, die wel beschikte over een aangenaam donker stemgeluid. Gepaard gaand met een sterk funky spelende ritmesectie werd dit tweede concertdeel een nogal poppy concert. Een groot deel van het publiek, klaarblijkelijk erg gecharmeerd van de Braziliaanse zanger, wist het zeer te appreciëren.

Het muzikale hoogtepunt was de zeer verfijnde trompetsolo van Eric Vloeimans in een trio-uitvoering met zanger Lenine en pianist Fondse in een melancholisch gezongen en gespeelde (waarschijnlijk, ik versta geen Portugees) lovesong.

Klik hier voor foto's van de uitreiking en de concerten door Cees van de Ven.

Deze avond is terug te luisteren via Bimhuis Radio:

Labels: , ,

(Jacques Los, 11.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.