Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Piano in het kwadraat

Eve Risser & Kaja Draksler, zaterdag 9 december 2017, De Bijloke, Gent

Het Belgisch pianokwartet van Fred Van Hove, het duo Von Schlippenbach-Takase of Heleen Van Haegenborg-Christian Mendoza: groepen met enkel piano zijn een zeldzaamheid. Zeldzaam is ook hun muzikale impact.

Twee Steinways stonden uitnodigend tegen elkaar geschoven in de fantastische akoestische ruimte die het Kraakhuis van De Bijloke is. Eve Risser en Kaja Draksler hebben een voldoende orkestrale kijk om te weten hoe een duo met twee piano's functioneert. Risser nam met haar White Dessert Orchestra in grotere bezetting op, Kaja Draksel deed dit met haar octet. In dit duo werden de twee piano's hun orkest. Ze bouwden samen een eigen universum, waarbij hun identiteit niet verloren ging in het geheel. Bovendien hadden beiden hun instrument elk anders geprepareerd, met schroeven, bouten, bellen, ijzen ballen, magneten en materialen die normaal niet in de klankkast van een piano terug te vinden zijn.

Het repertoire bestond uit composities en improvisaties die elkaar voedden. De wisselwerking tussen de ruimte, de technische kwaliteiten en mogelijkheden van de piano's, de muzikale bagage van de muzikanten en het materiaal in de klankkast zorgden voor een unieke ervaring, waarbij beide dames vrij baan hadden om te experimenteren. Maar dan wel volgens een goed plan, met ruimte voor valkuilen, verrassende wendingen en rustpunten van een innemende intensiteit.

Beluistering achteraf van hun recent opgenomen cd op Clean Feed maakte duidelijk hoe uitgelijnd de compositorische kern is waarop ze bouwen. Met 'Walking Batterie Woman' van Carla Bley stond trouwens een nummer op het programma van iemand die boeiende zaken binnen weet te smokkelen in ogenschijnlijk achteloze melodietjes...

Risser was de componiste van het merendeel van de stukken. Voor het laatste nummer, eentje van Draksler, werden de piano's iets verder uit elkaar gezet en de snarenmanipulaties beperkt. 'Dusk, Mystery, Memory, Community' was een gepaste afsluiter van een reis door de wondere klank- en muziekwereld die Risser en Draksler uit de 176 toetsen met bijhorende snaren van de twee Steinways toverden. Na het concert gaven beiden ook ongedwongen uitleg aan het publiek, dat spontaan rond de piano's verzamelde om te kijken wat er nu precies in die klankkast lag. In plaats van het mysterie te ontsluieren werd de appreciatie voor hun aanpak nog groter. Eve Risser en Kaja Draksler vormen een duo van formaat.

Concertfoto's: Geert Vandepoele

Deze recensie verschijnt ook op Jazz'Halo.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 15.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.