Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rawfishboys - 'Fengling' (W.E.R.F., 2017)

Opname: 18-21 juli 2016

De Belgische rietblazer Joachim Badenhorst, ook boven de rivieren een graaggeziene gast, bracht begin dit jaar een duoalbum uit met de Franse bassist Brice Soniano. Ze noemen zich de Rawfishboys. 'Fenging', dat in mooi en stemmig artwork tot ons komt, werd in juli 2016 opgenomen in de Brugse Blindekeskapel en de Sint-Godelieve Abdij, wat volgens de musici van grote invloed was op de composities.

Beide musici zijn geen onbekenden meer. Badenhorst heeft zijn eigen onvolprezen Carate Urio Orchestra, maakt tegenwoordig deel uit van Lama en duikt op de meest onverwachte plekken als gast op. Soniano kennen we onder andere van Ben Sluijs' 3/4 Peace en zijn samenwerkingen met Harmen Fraanje en Lionel Beuvens. Maar hier dus samen op een album met verstilde, zelfs enigszins spirituele composities. Badenhorst op klarinet en basklarinet en Soniano op bas, maar ook op orgel en harmonium.

Het begint allemaal met wat gerust mooi genoemd mag worden. Een lyrische, zuiver geblazen klarinetsolo, redelijk in het hoge register, beeldend zangerig begeleid door Soniano. 'Onze Lieve Vrouw Van Blindekes' heet het stuk. Je zou ervan gaan geloven. In het titelstuk produceert Soniano een golvend, repeterend ritme, waar Badenhorst een wat onbeholpen melodietje bij fluit. Het nummer krijgt daardoor iets gezelligs. Maar we horen hem toch liever op klarinet, bijvoorbeeld in 'Nek Aan Ek' (sic) met een heerlijke meedeinmelodie, terwijl Soniano op het harmonium het ritme verzorgt. Laatstgenoemd instrument horen we natuurlijk vooral in 'Harmonium', een kort, maar bijna spiritueel stuk van Soniano's hand.

En dan is er het intense 'Angel Song'. Badenhorst klinkt hier hemels op zijn basklarinet. Met lange, verstilde lijnen schept hij de sfeer, die versterkt wordt door Soniano's repeterende basspel. Bijzonder is ook het repetitieve patroon dat Badenhorst blaast in 'Yama' en dat eveneens iets transcendents in zich heeft en het enigszins mystieke 'Starliner' met die donkere golvende toon, veroorzaakt door basklarinet en contrabas. Afgesloten wordt er met 'Broen', waarin we Soniano horen op het orgel, ongetwijfeld opgenomen in de abdij.

'Fengling' is een bijzonder album geworden van twee musici die excelleren in het neerzetten van sfeer. Eigenlijk prachtige muziek voor deze regenachtige, sombere maanden. Lekker voor in die luie stoel bij de kachel.

Klik hier om te luisteren naar de titeltrack van dit album, 'Fengling'.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.