Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Nate Wooley - 'Battle Pieces II' (Relative Pitch, 2017)

Opname: 27 januari 2016

In 2014 kreeg de Amerikaanse trompettist Nate Wooley van Anthony Braxton's Tri-Centric Foundation de opdracht voor 'Battle Pieces'. Wooley formeerde een kwartet, bestaande uit pianiste Sylvie Courvoisier, saxofoniste Ingrid Laubrock, vibrafonist Matt Moran en hemzelf. Zij namen vier stukken op in de Braxton- stijl, die in 2015 verschenen onder de titel 'Battle Pieces'. Wat zoveel wil zeggen als een vorm van geleide improvisatie.

Sindsdien is Wooley bezig geweest met dit gegeven en inmiddels ligt 'Battle Pieces II' er, opgenomen in de Keulse jazzclub LOFT aan het einde van een tournee waarin het kwartet kon experimenteren met Wooley's wijze van werken. Want die is allesbehalve gangbaar. In ieder 'Battle Piece', genummerd van 4 t/m 7, staan een of twee solisten centraal. Die soleren volledig vrij. De overige drie leden kiezen op datzelfde moment uit een corpus van 75 kleine composities van de hand van Wooley, bestaande uit melodisch materiaal, tekstinstructies, grafische scores, dingen die ze willen spelen. Met natuurlijk als grote uitdaging dat het moet passen binnen het geheel. Dat is de Battle.

Het procedé pakt in de praktijk verrassend goed uit en levert vier zeer bijzondere, onverwacht coherente stukken op. In 'Battle Pieces 4' is het Wooley zelf die het spits afbijt en schittert met dat kenmerkende gruizige, sputterende geluid. Het is een over het algemeen ingetogen stuk. In 'Battle Pieces 5' is Laubrock de soliste van dienst. Ze overtuigt met een prachtige, enigmatische solo, waarin ze de grenzen van haar tenorsax opzoekt, overlopend in een prachtig duet op het scherpst van de snede met Courvoisier. Die twee instrumenten, tenorsax en piano, vullen elkaar hier groots aan.

Dan is het veld voor Wooley, in een zeer bijzondere solo waarin hij harmonische lijnen combineert met experimentele geluiden, geschreeuw en gesproken woord - en dat alles door zijn trompet. In 'Batlle Piece 6' is een grote rol weggelegd voor het duo Courvoisier-Moran in een fragiele combi, waarin Courvoisier met name de binnenkant van de piano benut. Matt Moran staat centraal in de laatste 'Battle Piece'. Prachtig hoe hij hier het geluid van zijn vibrafoon golvend laat resoneren door de ruimte, terwijl de overige musici met minimale middelen deze stroom aanvullen. Tot slot horen we hier als soliste Laubrock nog, helemaal in haar eentje, krijsend, sputterend en soms ineens onverwacht melodieus.

'Battle Pieces II' is al met al een zeer bijzonder album geworden. Een proeve van een bijzonder concept dat het absoluut verdient om verder uitgebouwd te worden. Die 75 composities - het zullen er ongetwijfeld nog meer worden - bieden in ieder geval meer dan genoeg materiaal voor nog een dozijn van dit soort cd's. Graag!

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 9.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.