Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
François Bourassa Quartet - 'Number 9' (Effendi, 2017)


Dit is een album waarop intuïtie en structuur met elkaar in conclaaf gaan. Soms in een en hetzelfde nummer. Zoals in het merkwaardige 'Frozen', dat een gewijde sfeer heeft, maar waarin de piano van baas François Bourassa ook speels op onderzoek uitgaat. Lennie Tristano is niet ver weg, constateren we. En de tenorsax van André Leroux speelt leentjebuur bij de free blazers van het eerste uur. De compositie (al het materiaal komt uit de pen van Bourassa) heeft een soort suitevorm en dat geldt voor meer stukken op deze schijf. Vaak is er sprake van gecompartimenteerde structuren die elk op zich specifieke uitstralingen afwisselen.

'Carla Und Karlheinz' is een nerveuze zoektocht naar, ja, naar wat? Naar de eventuele verwantschap tussen Bley en Stockhausen? Lijkt me nogal een klus. Hier springt de fluit van Leroux rond als een kip die net door heeft gekregen wat het doel is van het pakhuis waarin ze is gehuisvest.

Over Bley gesproken: in '5 And Less' kun je met wat goede wil echo's horen van de eveneens uit Montreal afkomstige pianist en componist Paul Bley en diens zangerige, op lange lijnen gebaseerde idioom. De lyrische uitweidingen van Bourassa sluiten daar in ieder geval mooi op aan.

Een goed voorbeeld van de vrijheid die de structuren van de leider bieden is 'Lostage'. De vergezichten en inzichten wisselen elkaar in snelle opeenvolging af. '11 Beignes' begint pointillistisch, het heeft een dodecafonisch karakter, maar krijgt in de loop van de 6'21" een wat minder abstracte behandeling. Van mij had het ook '111 Beignes' mogen heten.

Afgezien van het wat plichtmatige 'Past Ich' is dit improvisatiemuziek vol beweging en afwisseling, maar met een overwegend cerebrale insteek.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.