Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Blue Note aan de Kostersgang

Eric Ineke JazzXpress, zondag 19 november 2017, Brouwerij Martinus, Groningen

Als je je ogen dicht had kon je denken: Ha! Eindelijk wordt die tenorsax eens goed versterkt. Maar als je je ogen opende moest je constateren: Verrek! Die Dijkhuizen heeft helemaal geen microfoon. Inderdaad, die Sjoerd Dijkhuizen heeft helemaal geen microfoon nodig. Misschien heeft hij er als kind een ingeslikt, wie zal het zeggen, maar de machtige sound van de tenorsaxofoon vulde zondagmiddag alle hoekjes en gaatjes van brouwerij-café Martinus. Soms lijkt hij haast te hebben en dan breekt de energie ongebreideld door. Een beetje haast op zijn tijd kan geen kwaad. Doch vaker rekt de sax zich loom uit en daalt de bespeler af naar het soulvolle loeien van een Big Nick Nicholas, of - nog dieper en smeriger - naar de elementaire blues cry van een Buddy Floyd. Er huist een corpulente neger in die zoon van het Groninger land.

De middag was gewijd aan het oeuvre van tenorheld Dexter Gordon. Gelijk in het eerste nummer, 'Fried Bananas', Gordons kijk op 'It Could Happen To You', stoof het combo van drummer Eric Ineke er als een roedel jonge honden vandoor. Met het vuur van een Flammenwerfer 35 en de stuwkracht van een J-79 hield de slagwerker zijn mannen in toom en op koers. Trompettist Rik Mol blies een mooie boogvormige solo in 'The Panther', die hij reliëf gaf met kleine versierinkjes, goed gedoseerde dynamiek en een listige afwisseling van korte en langere noten.

Als we onze ogen nog wat langer dicht hadden gehouden, hadden we gehoord dat pianist Rob van Bavel zich helemaal niet op 53 graden 13 minuten NB en 6 graden 34 minuten OL bevond, maar 7500 kilometer westelijker. In een zwarte baptistenkerk, waar de piano opriep tot devote extase. De gemeente bleek geen last te hebben van dovemansoren.

Al met al was het, wanneer we ons dan toch in de metaforen begeven, alsof er een complete Blue Note-sessie vanuit de sixties naar de Kostersgang was geteleporteerd. "Hardbop in Groningen, dat hoor je ook niet vaak meer," bromde een gedistingeerde heer aan de bar vergenoegd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.