Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
BJO's MONK'estra brengt wisselende resultaten

Brussels Jazz Orchestra o.l.v. John Beasley, woensdag 15 november 2017, Bozar, Brussel

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) overstijgt naar eigen zeggen graag de verwachtingen. Ter ere van de 100ste verjaardag van de geboortedag van Thelonious Monk zette het BJO de schouders onder Monk'estra, een project van John Beasley. Die kreeg enkele jaren geleden de smaak te pakken om muziek van Monk te arrangeren voor bigband. Van het een kwam het ander, zoals Grammy-nominaties voor de eerste cd met zijn Monk'estra ('Vol. 1'), een tweede cd die in september uitkwam ('Vol. 2') en samenwerkingen met andere orkesten. John Beasley vertelde voor het concert enthousiast dat die dan hun eigen stijl en inbreng hebben. Dat beloofde dus wat, ook gezien het groeiende rijtje van eerdere samenwerkingen van BJO met binnen- en buitenlandse artiesten als Philip Catherine, Bert Joris, Tutu Puoane, Joe Lovano en Kenny Werner.

Beasley kwam tijdens het concert in Bozar best blij over, maar het valt wat te betwijfelen of de wisselwerking door alle betrokkenen echt werd gesmaakt. Op 'Vol. 1' had Beasley bewezen dat hij composities van Monk kon transponeren naar de setting van een hedendaagse bigband. Minder hoekigheid vormde daarbij geen gemis, dankzij originele arrangementen met kleurrijke klemtonen en enthousiasmerende ritmes. Het concert in Bozar begon veelbelovend met 'Epistrophy' in een versie in de lijn van de versie op de 'Vol. 1'-cd, met solo's op trompet en trombone in plaats van op vibrafoon. Ook op 'Played Twice' zat het allemaal nog lekker, maar daarna leidden de keuzes van de dirigent om de spontane inbreng te onderdrukken dan wel om de teugels te vieren evengoed tot wisselvalligheid als tot hoogtepunten. Datzelfde gold voor de momenten waarop hij zelf elektronische of akoestische toetsen voor zijn rekening nam. Zijn muzikale imitatie van een mondharmonica met een moderne melodica op 'Ask Me Now' bijvoorbeeld klonk in de stad van Toots Thielemans niet geweldig smaakvol.

Thelonious Monk stond zelf bekend als onvoorspelbaar, maar op verrassende richtlijnen van Beasely scheen BJO niet echt voorbereid - of de heren hadden te weinig gerepeteerd, of te weinig goesting. Een flink deel van het publiek in Bozar vond het allemaal best goed zo en vaak viel zeker wat te zeggen voor de uitvoeringen die, anders dan Monk dat zelf deed, speelden met stiltes en ruimte. Absolute toppers in de arrangementen van de Amerikaan hoorde ik zeker ook, zoals 'Evidence' en 'Little Rootie Tootie' - daar overtuigde de samenwerking over de hele lijn. Waar Frank Vaganée zijn sound mocht plaatsen weerklonk klasse, tenorsaxofonist Kurt Van Herck speelde een van de sterkste solo's van het concert en aldoor toonde de sterke motor van bas en drums zich present. Het was ook genieten bij de rollen voor de verschillende klarinetten – soms zaten we daardoor bijna dichter bij Eric Dolphy dan bij Monk. Toch ontbrak het her en daar aan scherpte en inspiratie. Beasley maakte nummers langer en feestelijker met nog een zwierige beweging, nog een sierlijke draai en nog eens aanzwellen voor het afronden. De muziek van Monk werd door zijn aanpak toegankelijker, maar een heerlijke hommage? Zelf ging ik de hoekigheid van Thelonious Monk missen, waar Nathalie Loriers maar een enkele keer mee wou of mocht spelen.

Een duidelijke moeheid vertoonde BJO vrij frappant op het einde van het concert. Toen speelde Beasley als bisnummer een vrij vloeiende versie van 'Round Midnight' solo op piano, waarna hij het woord en de vrijheid wou geven aan het orkest. Alleen Bo Van der Werf met zijn basklarinet, bassist Jos Machtel en, met een snelle reflex, drummer Toni Vitacolonna waren zo alert om te reageren. In een of andere vorm van bezieling herpakte de rest zich. Dat leverde toch een slotboeketje op, plus andermaal luid applaus. Laten we maar aannemen dat ik de bril op had van de lastige recensent, het soort dat Monk zo vaak bekritiseerde.

Foto's: Facebookpagina Brussels Jazz Orchestra

Labels:

(Danny De Bock, 27.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.