Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Pascal Niggenkemper Le 7ème Continent ‎- 'Talking Trash' (Clean Feed, 2016)

Opname: 30 oktober 2014 & 23 maart 2016

Het komt niet vaak voor dat je bij een nieuwe plaat op een bepaald moment merkt dat je ademloos aan het luisteren bent naar het gebodene.

Wat een klankenrijkdom ontspint zich op dit album 'Talking Trash', dat we volgens de Frans-Duitse bassist-componist Pascal Niggenkemper mogen opvatten als een verklanking van wat hij effectief het zevende continent noemt - vandaar ook de bandnaam, Le 7ème Continent. Het gaat dus over de drijvende vuilnisbelt van kunststof, de plasticsoep. Een eiland waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven in het noorden van de Stille Oceaan. "The goal of this musical project is to make this 'seventh continent' sing, hiss, whirr, buzz and scream. Creating a wall of sound and rhythm, from where colors, patterns, melodies, and improvisations arise," aldus Niggenkemper in de hoestekst. Een betere beschrijving van de muziek - of moeten we het simpelweg houden bij klanken - op deze cd is niet voorhanden, want exact dat voltrekt zich voor onze oren. Het is werkelijk een genot. Want hoewel de instrumenten vaak oversturen en vervormde tonen voortbrengen, lijkt elk instrument afzonderlijk in een symbiotische relatie te staan met de andere, de kleine stukjes plastic verklankend die samensmelten in de plasticsoep.

De zeven (hoe toepasselijk!) muzikanten zetten met dit album een tour de force neer zonder weerga. Het samenspel is zo hecht, dat individuele bijdragen benoemen eigenlijk onrecht doet aan het geheel. Desalniettemin mogen de glansrollen van Eva Risser op de prepared piano en Joachim Badenhorst op klarinet niet onbenoemd blijven, net zomin als de bijdragen van de componist zelve, want dat Pascal Niggenkemper een grote kunstenaar is met een duidelijke visie, dat mag na beluistering van dit album wel als een vaststaand feit worden beschouwd.

Tenslotte nog een compliment voor de fantastische geluidsregistratie, die in handen was van Christian Heck in de Keulse Loft - het betrof een liveopname nota bene!

Klik hier om vier tracks van dit album te beluisteren.

Labels:

(Maarten van de Ven, 1.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.