Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mihály Dresch Quartet with Chris Potter – 'Zea' (BMC, 2016)

Opname: 16 april 2012

Als 'Ereszkedõ' inderdaad 'Zacht Vallen' betekent, moet ik mijn valtechniek nodig uit het vet halen. De compositie, van leider en rietblazer Mihály Dresch, heeft een scalaire structuur en dat houdt in dat gastsolist Chris Potter hier voluit kan gaan. De combinatie tenorsaxofoon-tenorsaxofoon werkt hier lekker vet. Dresch is qua beweeglijkheid en chops gewaagd aan Potter, maar die laatste heeft ontegenzeglijk een voller, rijker geluid.

Potter gaat er gelijk in het openingsnummer, Ed Blackwells 'Togo', hard tegenaan. Zijn hoog op de basklarinet klinkt rond en bezield. In 'Futás Miska' ('Doe je schaatsen aan, Mick') heeft zijn staccato tenor de functie van de viool in de Hongaarse volksmuziek. Hij gaat hier ook als een onbeschaamde machodanser tekeer. Dat neemt allemaal niet weg dat de Amerikaan prima geïntegreerd is in dit combo. Er zijn momenten dat ik de blazers ervan verdenk via speciale implantaten telepathisch met elkaar in verbinding te staan. Ze zijn best ver in Boedapest, hoor.

Nochtans is het het geluid van cimbalonspeler Miklós Lukács dat dit album zijn eigen karakter geeft. Wanneer u nu visioenen heeft van Heck's in Amsterdam, waar u in 1952 als klein jongetje met uw vader een broodje kroket at en waar dat fascinerende zigeunerorkestje speelde, dan kan ik u mededelen dat de cimbalon sindsdien wel een evolutie heeft doorgemaakt. In de compositie 'Zea' lijkt het instrument een keyboard van buiten de exosfeer. 'Free', eveneens van de pen van Potter, heeft een Ornette Coleman-achtige cut-up compositie en de cimbalon voert hier inderdaad een vrije vlucht uit. Aangevuurd door de vlammende drums van István Baló bereikt Lukács een spirituele deining vanwaar het nog slechts luttele stappen is naar 'A Love Supreme'.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.