Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Artvak Saxophone Quartet - 'Trance' (Oink, 2017)


Het nieuwe album van het Artvark Saxophone Quartet, het zesde alweer, is zeer toepasselijk 'Trance' gedoopt. Ga er maar eens rustig voor zitten of - beter nog - liggen. De vier saxofonisten – Rolf Delfos en Bart Wirtz op de alt, Mete Erker op de tenor en Peter Broekhuizen op de bariton – nemen ons mee op een boeiende reis en strelen onze oren met weldadige klanken. Die reis kun je gerust letterlijk nemen, getuige ook titels als 'Darkness' en 'The Path Of Hogs'. Maar eigenlijk doen de titels niet zo ter zake. Voor dit album koos het kwartet namelijk niet voor een aantal losse stukken, maar voor een doorgaande lijn, waarin die trance centraal staat. Een trance die we verkrijgen middels prachtig met elkaar vervlochten muzikale patronen, die tevens een voedingsbodem vormen voor eclatante solo's.

Daarnaast is er een verhaal over vier varkens die op reis gaan, op zoek naar een genezende truffel. Het lijkt The Lord of The Rings wel. Typisch zo'n reis dus zoals we die ook tegenkomen in veel mythische verhalen en die eigenlijk staat voor het eigen leerproces. Bij 'Epilogue' staat dan ook niet voor niets: “The four hogs return. Life settles down and begins to resemble old days. But are they happier? Are they wiser? Is it different?” We zullen het nooit weten. Maar gelukkig maakt het allemaal niets uit, want het gaat natuurlijk om de muziek.

En ja, natuurlijk vertonen de klanken op dit album verwantschap met andere beoefenaars van het in trance brengen. De repetitieve klanken die we ook terug vinden in de minimal music en in diverse niet-westerse culturen – Broekhuizens baritonsax lijkt soms wel een didgeridoo – en de sfeervolle klanken die we kennen uit de ambient. Maar dat neemt niet weg dat Artvark Saxophone Quartet wel degelijk wat toevoegt aan deze eeuwenoude traditie.

Klik hier om naar een track van dit album te luisteren: 'As All Is Now'.

Labels:

(Ben Taffijn, 26.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.