Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Festivals Jazz International Rotterdam & Nijmegen


In Nijmegen vindt van donderdag 26 tot en met zondag 29 oktober de eerste editie plaats van het Festival Jazz International Nijmegen. Zowel internationale, gerenommeerde jazzmuzikanten als jonge talenten treden die dagen op in De Lindenberg, LUX, Doornroosje, bibliotheek De Mariënburg en BReBL. Het festival is het zusje van Festival Jazz International Rotterdam, dat dit jaar haar zestiende editie beleeft. "In Nijmegen werken we daar ook nauw mee samen. Zo treedt jong talent uit Rotterdam bij ons op en staan straks ook Nijmeegse muzikanten in Rotterdam op de planken," vertelt Michèle Bouwmans, programmeur bij LUX. "Het festival is in Rotterdam al jaren een begrip, met veel grote namen uit de internationale jazz. De bedoeling is dat het dat ook in Nijmegen wordt en we het festival steeds verder ontwikkelen." Het festival opent in ieder geval al meteen met een sterke programmering. Zo treedt het Amerikaanse trio Children Of The Light aan, met pianist Danilo Pérez, bassist John Patitucci en drummer Brian Blade. Ook mooi dat het is gelukt Lee Konitz weer eens naar Nederland te halen; de 90-jarige altsaxofonist, al ruim zeven decennia actief in de jazzscene, sluit het festival zondag af.

Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober staat Festival Jazz International Rotterdam in het teken van Scandinavië. De subtitel 'The Nordic' verwijst naar de invloed die Scandinavische muziek heeft op de internationale jazzscene en de samenwerkingen die daaruit ontstaan. In LantarenVenster presenteert het festival vele bijzondere voorbeelden van de verstilde, uitgestrekte klanken en de experimentele, soms absurdistische en surrealistische muziek uit Noorwegen, IJsland, Denemarken, Finland en Zweden. Zo zijn er optredens van het Mathias Eick Quartet, het Bobo Stenson Trio en het septet Rubicon van bassist Mats Eilertsen. Daarnaast staan onder meer op het programma: Joost Lijbaarts 'Under The Surface', met Sanne Rambags en Bram Stadhouders, het JazzArt Orchestra onder leiding van Buma Boy Edgar Prijs-winnaar Martin Fondse met de Syrische zangeres Shaza Hayek, het Rembrandt Frerichs Trio en het Marquis Hill Blacktet.

The Pack Project is een van de uitwisselingsprogramma's voor jong talent tussen Festival Jazz International Rotterdam en Nijmegen. De Rotterdamse bassist Thomas Pol (26) presenteert zijn 'Pack' dus op beide festivals, een exclusieve band die door de bandleider samen met de festivalleiding wordt samengesteld. Aan het project is een compositieopdracht verbonden. Ook het Rembrandt Frerichs Trio, de Britse electro-improv band Strobes en de Codarts Young Talent Bigband & Kathrine Windfeld treden op beide festivals op.

Voor meer informatie over beide festivals: klik hier voor Rotterdam en hier voor Nijmegen.

Foto's: Geert Vandepoele

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 22.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.