Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Bo van de Graaf viert jubileum met 50 Tinten Jazz


Op zaterdag 14 oktober viert saxofonist Bo van de Graaf zijn veertigjarig jubileum. Dat wordt gevierd met de première van een nieuw minifestival, 50 Tinten Jazz. Het festival is een initiatief van de Nijmeegse saxofonist en zijn ensemble I Compani, in samenwerking met JINJAZZ en Brebl. Voor 50 Tinten Jazz stelde Van de Graaf een programma samen waarin vrijwel uitsluitend duo-optredens van maximaal 20 minuten te horen zijn. Doel is om er een jaarlijks terugkerend festival van te maken.

In Brebl spelen die dag bestaande- en gelegenheidsduo's de meest uiteenlopende avontuurlijke muziek, 50 stukken in het totaal. Alle veertien musici plus danseres hebben relaties met het ensemble I Compani. Naast de jubilaris treden onder meer op Michiel Braam, Frank Nielander, David Kweksilber, Friedmar Hitzer, Fred van Duijnhoven en Arjen Gorter. Muzikaal gezien gaat het alle kanten op: vrije improvisatie, wereldmuziek, gecomponeerde muziek, smartlappen en filmmuziek. De keuze voor deze kleinschaligheid heeft niet alleen een artistiek motief; de teruglopende werkgelegenheid voor grote ensembles (subsidieperikelen) dwong Van de Graaf cum suis tot het maken van nieuwe keuzes. 50 Tinten Jazz is tevens een mooie opmaat voor het festival Jazz International eind oktober.

Op de Nijmeegse website Ugenda vertelt Bo van de Graaf hoe dit nieuwe festival is ontstaan. "In eerste instantie was mijn idee om in Brebl vijftig platen te draaien die mij als muzikant en mens gevormd hebben. Een rijke selectie die gaat van Stravinsky tot Sting. Maar na een tijdje begon het toch weer te borrelen: ik wil zelf ook live mijn saxofoon inzetten! Dat is een grote passie voor mij als muzikant natuurlijk, muziek delen door te spelen. Toen kwamen er al gauw meer mensen bij. Omdat ik altijd samen veel met anderen heb gespeeld vanuit I Compani, was het niet moeilijk om een clubje goede muzikanten te verzamelen. Uiteindelijk ontstond het idee om met verschillende duo's stukken te spelen. We hebben nu een avondvullend programma met reeds bestaande duo's en ook nieuwe combinaties. Allerlei vormen van jazz worden gespeeld, en omdat er in totaal ongeveer 50 stukken gespeeld worden, is het zeker 50 Tinten Jazz!"

Aan het eind van de avond worden er nog twee stukken gespeeld door alle musici samen en daarna draait Bo zijn mooiste dansplaten tot in de kleine uurtjes.

Klik hier voor meer informatie over het programma.

En lees hier een interview met Bo van de Graaf in De Gelderlander van 11 oktober 2017.

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 12.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.