Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
November Music


November Music, hét festival van Zuid-Nederland, is dit jaar langer dan ooit. Van donderdag 2 november tot en met zondag 12 november biedt het festival een brede waaier aan concerten, muziekvoorstellingen, installaties en wat al niet meer. Voor liefhebbers van hedendaags gecomponeerd, grensverleggende pop, jazz en wereldmuziek is November Music sinds jaar en dag een vaste pleisterplaats in het muziekjaar.

Op de terreinen jazz en wereldmuziek, waarop we ons in deze blog natuurlijk concentreren, valt er ook dit jaar weer veel te genieten. Het absolute hoogtepunt is natuurlijk de komst van niemand minder dan John Zorn. Deze muzikale alleskunner komt op zaterdag 4 november, met een karavaan aan medemusici, naar Den Bosch. Alle facetten van het meesterschap van deze veelzijdige componist en musicus zullen daarbij aan bod komen. Zowel het meer jazz georiënteerde werk als de muziek die meer als hedendaags gecomponeerd gekenschetst kan worden. Zo staan in de Grote Kerk de 'Madrigals', a-capellawerken voor zes vrouwenstemmen, centraal, brengt Nova Express (John Medeski, Kenny Wollesen, Trevor Dunn en Joey Baron) een deel van de zogenoemde 'Bagatelles' en zal Zorn zelf improviseren op het orgel van de Sint-Janskathedraal, waarmee hij een nieuw deel zal toevoegen aan zijn serie 'The Hermetic Organ'.

Een andere vast waarde op het festival is de 'Colours Of Improvisation'-avond in de Verkadefabriek. Dit jaar vindt die plaats op vrijdag 10 november. Allereerst staat hier gitarist Bill Frisell op het programma met zijn 'Music For Strings'-programma. Dit fameuze kwartet bestaat naast Frisell uit cellist Hank Roberts, altviolist Eyvind Kang en violiste Jenny Scheinmann en excelleert in die typische Frisell cross-overstijl waarin jazz, blues, americana en folk op prachtige wijze samenvallen. Ook op die avond een speciaal samengestelde groep onder leiding van pianist Fulco Ottervanger, bekend van De Beren Gieren. Hier komt hij met Valentin Ceccaldi, Morris Kliphuis en Joachim Badenhorst. Dat kan niet anders dan een zeer interessant treffen worden.

Maar er is natuurlijk nog veel meer. Op zondag 5 november kunt u naar het kwartet van de Franse trompettiste Airelle Besson, die op haar laatste album 'Radio One' reeds liet horen van meerdere markten thuis te zijn. Al even eigenzinnig en spannend is het 'Stereography Project' van saxofoniste Marike van Dijk op 7 november, waarin we tevens onder meer Ben van Gelder, Maarten Ornstein, Franz von Chossy en Martijn Vink aantreffen. Bijzonder zal ook zeker het optreden van toetsenist Cory Henry, bekend van Snarky Puppy en zijn eigen band The Funk Apostles, worden met het Metropole Orkest op zaterdag 11 november. Strak geleid vuurwerk zullen we het maar noemen.

Ook de muziekzondag op de laatste dag, 12 november bevat weer een groot aantal interessante acts. We zien uit naar de Noorse tubaïst Daniel Herskedal, met zijn mix van jazz en folk en naar het concert van Sanne Rambags, Jeroen van Vliet en Vincent Courtois. En als u dan nog niet genoeg heeft, bezoekt u dan vooral ook het slotconcert van de veertienkoppige(!) groep Siwan onder leiding van de Noorse pianist Jan Balke. Het oude Al-Andalous, Andalusië in de Moorse tijd, dient daarbij als inspiratie. Verwacht hier dus een ontmoeting tussen oost en west. In barre tijden van polarisatie is dit een prachtige groep om het festival mee af te sluiten.

Klik hier voor meer informatie over November Music 2017.

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 24.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.