Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Doctor Jazz in een nieuwe jas


Doctor Jazz Magazine zit in zijn 55ste jaargang en is daarmee het oudste jazztijdschrift van Nederland. Sinds kort verschijnt het in full colour. Eddy Determeyer, bij lezers van Draai niet onbekend, zwaait er de laatste twee jaar de redactionele scepter. Hij laat weten dat het besluit om over te gaan op kleur vooral een financiële was: de nieuwe drukker blijkt aanmerkelijk goedkoper.

Doctor Jazz werd in 1963 opgericht door een aantal verzamelaars van vooroorlogse 78-toeren jazzplaten. De eerste nummers bevatten dan ook veel discografische informatie. Geleidelijk aan werd het journalistieke karakter versterkt en momenteel is het een tijdschrift dat aandacht besteedt aan alle jazzstijlen van vóór 1960, dus tot aan free en funk. Ook blues en gospelmuziek komen aan bod: zo staat in het laatste nummer de jonge trompettist Gidon Nunes Vaz broederlijk naast de legendarische gospelgroep The Highway QC's.

Naast het periodiek organiseert de stichting Doctor Jazz ook tweejaarlijkse minifestivals in Wageningen met vier bands en een grote platen- en boekenmarkt. Voorts worden cd's uitgebracht met historische opnamen. De nieuwste Doctor Jazz-plaat bevat niet eerder bekende radio- en concertopnamen uit 1944 van het Ramblers Dansorkest. Daaruit valt te concluderen dat dit orkest zich bepaald niet hield aan de door de bezetter opgelegde restricties ten aanzien van swing en solowerk.

Een gratis proefnummer is aan te vragen bij Willem Naujuks, administrateur van de stichting Doctor Jazz, per telefoon (055-5769627) of mail (adminstratie@doctorjazz.nl). Ga voor meer informatie naar www.doctorjazz.nl.

Labels:

(Maarten van de Ven, 19.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.