Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Russisch rouleren

Vlad Psaruk Quintet, dinsdag 10 oktober 2017, De Smederij, Groningen

Trombonist Vladislav Psaruk gebruikte in het openingsnummer 'Number One' zijn pianist (Mark Bai), bassist (Patrice Blanchard) en bassist (Erdogan Cem Evin) als ondersteunend orkest voor zijn expressieve solowerk. Piano en gitaar vormden een ruig, dichtbegroeid veld, waar het pittige ritme van drummer Quigue Ramirez dwars doorheen stak. Een echt orkest was het vijftal ook in 'Beatrice', waar elke frase van de leider een echo kreeg van de ritmesectie.

Hoewel Psaruk zich dinsdag relatief rustig hield, kon je onder dat flegma toch een ADHD-inborst bevroeden. Hij weet het gevoel van jaren zestig-jukeboxen feilloos te verbinden met hedendaagse ritmen en drones. Daarbij heeft hij natuurlijk het voordeel, dat de trombone een van de oudste koperinstrumenten is – Vlad kan te kust en te keur gaan. Feestelijk knetteren en diepdroef zuchten, we kregen het allemaal voor onze kiezen.

Het was een avondje Russisch rouleren: ook klarinettist Anton Jakimenko kwam tijdens het sessiegedeelte zijn opwachting maken. Hij is een hard edge blazer en gaat diep door de knieën voor de subtonen. Tony Scott kwam even voorbijpiepen. Jakimenko is zo'n solist van wie je nu al weet dat over een paar jaar iedereen opspringt en gaat schreeuwen wanneer hij soleert.

Pavel Shcherbakov verraste met een custom-built bugel, in de vorm van een cornet. Voorlopig klinkt-ie nog een stuk scheller dan het gangbare model.

Foto: © Steven Sluiter

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.