Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Paul van Kemenade viert een feestje

diverse artiesten, vrijdag 6 oktober 2017, Theaters Tilburg

Paul van Kemenade's 40-jarig jubileum was een ultieme reden om eens flink uit te pakken. In Theaters Tilburg deed hij dat met een muziekmarathon waaraan muzikanten uit verschillende werelden deelnamen. Muzikanten die hij tegenkwam op zijn pad en die hij een plek gunde op zijn podium. Omdat Van Kemenade heel veel leuk vindt en de gunfactor hoog was, nodigde hij veel muzikanten uit. Heel veel muziek dus uit verschillende disciplines, wat wel enige nervositeit teweegbracht bij het enthousiast toegestroomde publiek. Echter, door het strakke speelschema was het bijna onmogelijk om alles te zien en te horen. Want er moest natuurlijk ook ruimschoots bijgekletst worden in de foyer, waar muziekbroeders, vrienden en bekenden elkaar opzochten om het glas te heffen.

Als eerste deelde Van Kemenade het podium met Jasper van 't Hof en slagwerkster Mariá Portugal. Een samenwerking die bij toeval ontstond en uiteindelijk bekroond werd met een mooie, volledig geïmproviseerde cd. Na enige tijd schoven zijn kompanen Angelo Verploegen, Louk Boudesteijn en Wiro Mahieu (Three Horns And A Bass) aan. Prachtige muziek, met een lyrische finish. Hartverwarmend. Een goed begin van een turbulente avond. Dat werd gevolgd door de uitreiking van het eerste exemplaar van de luxe box 'Paul van Kemenade, Master Of Lyric' - uitgebracht met een herdenkingsboek en vier speciaal samengestelde cd's - aan zijn grote inspirator Niko Langenhuijsen. Een bijzonder moment!

Een ander hoogtepunt deze avond was in ieder geval het optreden van pianist Peter Beets met gitarist Stochelo Rosenberg. De spelvreugde spatte ervan af. Met de stevig swingende begeleiding van bassist Frans van Geest en slaggitarist Martin Linberger ontspon zich een virtuoze jazzsolo-competitie tussen Beets en Rosenberg. Op punten leek Beets de overwinning binnen te halen. Zonder overigens Rosenberg tekort te doen overtuigde hij iets meer met briljant technisch uitgevoerde swingende pianosolo's. Kenmerkend van dit optreden was het zichtbare speelplezier van zowel Rosenberg als Beets in een frisse mix van zigeunerswing en hedendaags swingende pianomuziek.

Wat volgde was een dynamisch optreden van saxofonist Soweto Kinch. Kinch wordt een van de meest spannende en veelzijdige jonge muzikanten in de Britse jazz- en hiphopscenes genoemd. Hij speelt energieke, rauwe hotswing, die je in beweging brengt. Ook als MC gooit hij hoge ogen en in zijn rap schuwde hij gevoelige en actuele onderwerpen dan ook niet. Het kostte hem wat kruim, maar hij kreeg er zelfs de verstokte jazzer in mee.

De Russische Maya Fadeeva zorgde voor een mooi intermezzo, samen met haar pianist Sebastian Gahler. Stralende vrouw, sensueel, met een vette stem; warm met een rauw randje. Ik zou graag eens meer van haar willen horen, en dan liefst eigen werk. Want bij haar versie van 'Somewhere Over The Rainbow' en een cover van Michael Jackson raakte ze me kwijt. Jammer, heeft ze helemaal niet nodig. Wordt graag vervolgd dus.

Al met al een enerverende avond. Veel van alles. En ja, er werd wat geklaagd, daar zijn we met zijn allen goed in. Onduidelijkheid over de aanvangstijd, die niet overal eenduidig was. Geen stoelen (staan dus), alleen betalen met pin (foei Theaters Tilburg!), veel gepraat door de muziek heen (het zal ook eens niet). Maar er viel veel moois te zien en te horen. Indrukwekkende verhalen werden verteld, maatschappelijke kwesties bediscussieerd. Wat mij betreft een topavond. Of zoals we in Tilburg zeggen: schon fisje!

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 10.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.