Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Korte emotionele statements

Tingvall Trio, woensdag 20 september 2017, Paradox

Drie jaar na het succesalbum 'Beat' is de langverwachte opvolger 'Cirklar' van het Tingvall Trio verschenen. In 2012 heeft het trio, onder leiding van de Zweedse componist Martin Tingvall, volgens velen de erfenis van E.S.T. op zich genomen. Naast overeenkomsten met de groep van de overleden Esbjörn Svensson heeft het Tingvall Trio een onderscheidend geluid en oorspronkelijke aanpak. Het trio wordt mede geroemd om zijn internationale karakter. Muzikanten komen namelijk uit drie naties: pianist Martin Tingvall uit Zweden, contrabassist Omar Rodriguez Calvo uit Cuba en drummer Jürgen Spiegel uit Duitsland.

In vergelijking tot E.S.T. laat componist Martin Tingvall in Paradox zien dat hij op ingenieuze wijze hoge dynamiek laat samenvallen met mooie, beklijvende melodieën. Maar liefst veertien, relatief korte, nummers passeren de revue in een aaneenschakeling van op en neer golvende grooves. Laagdrempelig, maar ook avontuurlijk en heterogeen.

De innemende Tingvall neemt de tijd om de composities te duiden. Zeker bij het titelstuk 'Cirklar' wordt uitgebreid stilgestaan. De levenscirkel wordt uit de doeken gedaan aan de hand van een anekdote over een oude dame. Alle levensfasen in het leven van een oudere zijn gelijk aan de groeiringen in een boom. Het leven kent geen begin en einde; het is een eeuwig voortdurende evolutie. Het titelstuk zit vol verhalende melancholie en draait om zijn eigen thema als een eindeloos muzikaal spel.

Voorafgaand hieraan zijn al veel indrukwekkende stukken voorbij geraasd. Vaak uptempo, soms rockachtig of opzwepend. Martin Tingvall gaat virtuoos en zeker niet met een fluwelen touch over de toetsen van de vleugel. Welbewust en soms meedogenloos zijn de aanslagen om de zwaar- en blijmoedige passages kracht bij te zetten. Warrig, gerafeld en vol dreiging bij de compositie 'Vulkanen', dromerig en verheven in 'Bland Molnen'. Het trio neemt afgewogen en sporadisch gas terug voor een verhalend romantisch stuk of een lieflijke ballad vol Sehnsucht. De zangerige contrabaspartijen van Omar Rodriguez Calvo en het nauwgezet en krachtig drumwerk van Jürgen Spiegel zijn alom aanwezig.

Het Tingvall Trio verkiest korte, emotionele statements boven langere improvisaties. De competenties van de muzikanten zijn boven elke twijfel verheven. Kleurloos- en langdradigheid zijn niet aan de orde. Daar staat tegenover dat een meer muzikale exploratie in de vorm van risicovolle improvisaties, met een duur van meer dan vijf minuten, het geheel naar een nog hoger plan had kunnen tillen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 2.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.