Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Heath Watts & Blue Armstrong - 'Bright Yellow With Bass' (Leo, 2017)

Opname: 15 juli 2015
Joëlle Leándre & Théo Ceccaldi - 'Elastic' (Cipsela, 2016)
Opname: 2 oktober 2015
Peter Jacquemyn & Stefan Prins - 'Cloud Chamber' (ChampdAction, 2016)
Opname: 6 juli 2016

De contrabas in de jazz. Vaak speelt hij een redelijk ondergeschikte rol. Draagt hij samen met de drummer bij aan het ritme en mag hij zo nu en dan klaar staan voor een solo. Maar wat als die bas ineens een volwaardiger rol krijgt toebedeeld? Wat als die bas ineens deel uitmaakt van een duobezetting. Drie recente cd's laten horen wat er dan gebeurt. Blue Armstrong speelt samen met sopraansaxofonist Heath Watts, Joëlle Leándre met violist Théo Ceccaldi en Peter Jacquemyn met een op elektronica improviserende Stefan Prins.

'Bright Yellow With Bass' heet het album van Armstrong en Watts. De hoge noten van Watts' sopraansax, het 'bright yellow' contrasteert wondermooi met de donkere structuren van Armstrong. Beiden zijn hier nu niet echt bekende musici en ook de bekende zoekmachines op internet leveren niet veel op. Dat tekent overigens wel Leo Records, dat vaker cd's uitbrengt van musici die niemand kent. Dat wil overigens geenszins zeggen dat dit album niet de moeite waard is. Met name Armstrong valt op met zijn fijne, raspende geluid, zoals in 'Assists'. Opvallend is de rust die dit album, opgenomen in de afgelegen Amerikaanse staat Montana, uitstraalt. De heren nemen heerlijk de tijd om hun weerbarstig poëtische stukken voor het voetlicht te brengen. Een ander hoogtepunt is 'Non-Standard Issue', waarin het geluid van de beide instrumenten op schitterende wijze samenvalt tot één weldadig schurende compositie.

Joëlle Léandre is een totaal ander type bassiste. Zo ongenaakbaar en ongepolijst als Armstrong klinkt, zo verfijnd en delicaat is de stijl van Léandre. De combinatie met violist Ceccaldi is een bijzondere en de vergelijking met hedendaags gecomponeerde muziek, al betreft het hier een volledig geïmproviseerde set, dringt zich continu op. Wat deze twee musici ons hier voorschotelen is rijk gevarieerde, verfijnde muzikale poëzie. Verstild en met een groot oog voor detail. Maar de twee zijn tevens in staat om een soort van dwingende spanning in hun muziek te leggen. Het sterkst komt dat naar voren in het derde en het vijfde stuk van de zes stuken die de genummerde titel 'Elastic' meekregen. Vooral Léandre is daarbij verantwoordelijk te stellen voor dit muzikale effect.

Het meest experimenteel en het meest verrassend is het dubbelalbum van het duo Jacquemyn-Prins, 'Cloud Chamber'. De jazzliefhebbers die Peter Jacquemyn wel kennen - een veel geziene gast op de Belgische podia - maar Stefan Prins minder behoeven zich niet te generen. Laatstgenoemde is allereerst actief als componist, schreef een aantal spraakmakende stukken en behoort inmiddels tot de meest toonaangevende componisten van zijn generatie. Hij zit echter ook zelf nog graag achter de knoppen, getuige zijn aantreden hier. De bas en de elektronica lopen op prachtige wijze in elkaar over in wat toch nog het beste valt te omschrijven als een geluidscollage. De twee trekken daartoe alles uit de kast en vooral Prins blijkt een meester in het creëren van vreemde geluiden. Daarbij gaat het er soms overigens behoorlijk heftig aan toe, zoals in het bijna 20 minuten durende 'Altocumulus Lenticularis Duplicatus'. Jacquemyns voorkeur voor boventonen komt duidelijk tot uiting in 'Nimbostratus Virga', waarin een ingenieuze drone wordt doorsneden met spannende noise, en in het zeer lange 'Radon', dat een groot deel van de tweede cd vult en waarin het duo rond die boventonen een spannend muzikaal landschap creëert. 'Dry Ice' op diezelfde schijf is evenmin te versmaden. Vooral het verstilde begin en eind brengen Jacquemyns vakmanschap ruimschoots voor het voetlicht.

Beluister van Cloud Chamber de albumtrack 'Altostratus Translucidis Undulatus'.

Labels:

(Ben Taffijn, 11.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.