Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Scheen Jazzorkester & Jon Øystein Rosland - 'Tamanoar' (Losen, 2017)

Opname: 27-29 januari 2017

Als componist heeft de Noorse tenorsaxofonist Jon Øystein Rosland een eigen, ja, een eigenzinnige stem. Herhaling, dat wezenselement van jazz, is hem een gruwel. Liever levert hij doorgecomponeerde stukken. In een nummer als 'Latrodectus' gaat hij nog een stapje verder en gebruikt hij cut-up methoden om de contrasten extra contour te geven. De muziek is eerder plechtig en monumentaal dan vrolijk en vrij. Hier en daar een referentie aan een fanfareorkest dat in de pauze een tikje teveel aquavit naar binnen heeft getikt, een, twee fragmenten 'echte' bigbandswing, iets wat een kruising lijkt tussen een jaren veertig-bop ballad en een Mingus-meditatie. Maar onverstoorbaar loopt daar het ritme, als een trein, met bassist Jan Olav Renvag als machinist. Daar kun je de klok op gelijkzetten.

Het album is een abstracte lappendeken van kortstondige kleuren en vliedende vormen en in het openingsnummer 'Snake Oil' hoor je precies hoe die geweven wordt. Uit geïsoleerde noten van basklarinet en fluit, wat vervolgens opgenomen wordt in het orkestrale totaal. Veel wordt aan je eigen verbeelding overgelaten: als een bepaalde frase heel functioneel herhaald of gevarieerd zou kunnen worden, nou, dan doe je het lekker zelf, moet de componist hebben gedacht. Plus dat je op het verkeerde been gezet wordt: 'Wabi Sabi', dat nog bijna feestelijk begint, verliest halverwege toch de eetlust.Het Jazzorkester bevat eersteklas muzikanten die hun solokwaliteiten volledig in dienst stellen van de architectuur van de composities. Ook Øystein Rosland zelf is slechts kort solistisch aan het woord.

Dit album, dat slechts bij beetjes zijn geheimen en charmes prijsgeeft, besluit met het nummer 'Tamanoar' - dat is een reuzemiereneter, maar dit terzijde. Het begint als koraal, maar mondt uiteindelijk toch uit in iets wat je als montere, om niet te zeggen feestelijke straatmuziek zou kunnen noemen.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.