Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Paul Jones - 'Clean' (Outside In Music, 2017)

Opname: 3 juli / 26 september 2017

Dit is muziek die de neiging heeft buiten je hoofd te blijven cirkelen. Of omgekeerd, natuurlijk. Want wat is het? (Je bent toch altijd geneigd, naar handvatten te zoeken, naar ijkpunten, niet?) Een soort van impro-kamermuziek. Om te beginnen.

Toen dit album vaste contouren kreeg in het hoofd van tenorist Paul Jones verbleef hij in het Banff Creative Arts Centre in Alberta, Canada. Hij was daar de enige jazzman, de overigen hadden klassieke achtergronden en oriëntaties. Dus hoe ga je dan je muziek vormgeven? Je wilt toch niet dat die klassieke harken (sorry, klassieke toonkunstenaars) met z'n allen een potje fake-jazz ten beste gaan geven, met van dat stramme gestrompel? Nee, dan geef je die lieden velletjes met duidelijke noten die zo en niet ander gespeeld moeten worden. Zo vult het SNAP Saxophone Quartet en een aantal individuele klassieke interpreten op deze cd zijn vaste sextet aan. Het resultaat verbluft.

Dat Jones in de voorafgaande maanden intensief met het werk van Steve Reich en Phillip Glass (en Kendrick Lamar) in de weer was geweest, hoor je af aan de cyclische structuren. Een soort kamermuziek-met-een-twist. Een hedendaagse reïncarnatie van het Raymond Scott Quintette. Maar nogmaals, de muziek daagt je uit, je vinger er precies op te leggen. Er straalt rijkdom van af, van de sterke melodieën (er is hard en lang op gezwoegd, dat hoor je), van het imposante kleurenpalet – ondanks de afwezigheid van koper en strijkers – met als resultaat iets elegants en intiems. In negen van de veertien tracks speelt de fagot van Nanci Belmont een sleutelrol. Ook zijn eigen sound mag er wezen. Ongetwijfeld mede gevormd tijdens zijn jaren met neo-retro-bluesman Eli 'Paperboy' Reed.

Een geslaagd huwelijk tussen jazz en hedendaagse kamermuziek, laten we het daar maar op houden.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.