Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Mehmet Polat Trio - 'Ask Your Heart' (Homerecords, 2017)


Het trio van Mehmet Polat is een ware bijzonderheid in de wereld van de jazz. Niet in het minst door het voor die stijl wel zeer ongewone instrumentarium. Polat zelf bespeelt de ud - een speciaal voor hem gemaakte, voorzien van twee extra bassnaren - een soort luit uit Turkije, waar Polats roots liggen. Verder horen we Dymphi Peeters, die de kora bespeelt. Die kora komt uit West-Afrika en wordt tot de instrumentenfamilie van de luit gerekend. En tot slot is daar Sinan Arat, die de ney bespeelt, een houten fluit, eveneens zeer bekend in Turkije en het Midden-Oosten.

Dat de muziek op hun laatste album 'Ask Your Heart' allesbehalve als traditionele jazz klinkt, moge duidelijk zijn. Het is pure cross-over dat we hier op ons bord krijgen. Muziek waar het Belgische Homerecords, waar dit album verscheen, in grossiert. Maar het is daarmee niet minder aantrekkelijk, integendeel. In opener 'Untouched Stories' krijgt de ritmesectie ons direct aan het swingen, terwijl Arat ons met veel gevoel die vernoemde verhalen vertelt. Op 'Dance It Out' trekt het trio de lijn door in een wervelde muzikale show. Dankzij die twee extra bassnaren op zijn ud weet Polat in 'Neset' een bluesy sfeer te schetsen. Arats klagelijke geluid op de ney doet hier de rest; nostalgie wordt ons deel. Maar die ney klinkt nergens zo mooi als op het eind van 'Whispering To Waves', in die wonderlijke, poëtische en o zo beheerste solo. Bijzonder is ook 'Evening Prayer', waarop Polat zingend te horen is, maar dit nummer weet ook te raken door het prachtige, slepende ritme. Afsluiter 'Mardin' brengt ons wederom de blues en een zingende Polat. En ook hier weet het trio indringend te musiceren.

In zijn totaliteit is 'Ask Your Heart' beslist een boeiend album geworden, op de grens van oost en west. Het bijzondere instrumentarium is daarbij van doorslaggevend belang. Het biedt het trio de ruimte om andere toonstelsels dan het westerse te exploreren, waar ze dan ook gretig gebruik van maken. Mede dankzij dit werken met microtonaliteit creëren ze een boeiende geluidswereld en voeren ze de luisteraar mee op hun gevarieerde muzikale reis.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 1.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.