Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Fred Hersch - 'Open Book' (Palmetto, 2017)

Opname: 1-3 april 2017 / 1 november 2016

In het septembernummer van het Amerikaanse tijdschrift DownBeat staat een interessant artikel over pianist Fred Hersch. Daarin verhaalt hij hoe hij in 2008 uit een coma ontwaakte. Als niet veel meer dan een plantje; alle faculteiten - niet in de laatste plaats zijn piano chops - moest hij moeizaam zien te bevechten. Met als resultaat dat zijn linkerhand veel onafhankelijker werd van zijn rechter, vergeleken met de periode vóór zijn ziekte.

'Open Book' is niet zijn eerste soloplaat: al in de jaren negentig nam hij voor Concord en Nonesuch een aantal albums op zonder vangnet. Trouwens, zijn trioplaten hebben soms ook het karakter van solostukken voor drie spelers. Het grote verschil is dat Hersch solo niet gecommitteerd is aan vaste ritmen. Zoals hij in de liner notes zegt: in de loop der jaren is het solo spelen, zonder van tevoren opgesteld plan of setlist, hem steeds beter gaan bevallen. Piano spelen als direct resultaat van associatief denken en peinzen.

Zo'n spontane instant compositie als 'The Orb', waarmee het album opent, loopt dan ook allerminst op een chaos uit. Er zit daarentegen wel degelijk een soort van vage structuur of zelfs melodie in, herhalingen en permutaties van noten of frasen. Maar dan wel zo verborgen dat je je vinger er niet echt op kunt leggen. Ook Benny Golsons 'Whisper Not' geeft zichzelf eerst na de nodige omtrekkende bewegingen bloot. Tenslotte piept de kiem van de melodie tevoorschijn – maar voor de echte onthulling ben je hier aan het verkeerde adres. Thelonious Monks 'Eronel' daarentegen is vanaf noot één helder en onmiskenbaar.

Zijn lange wandeling 'Through The Forest' - bijna twintig minuten - is de beste illustratie van zijn werkwijze. Ruwweg gezegd kun je stellen dat Hersch zijn materiaal in cellen verdeelt die elkaar opvolgen en afwisselen. Het wonderbaarlijke is dat de improvisatie nergens inzakt. Met dynamische contrasten en accenten weet hij spanning en aandacht vast te houden. Ondoordringbaar struikgewas komen we tegen op onze zwerftocht. En op een open plek in het woud dansen we met Fred een woeste heksendans rond de boleten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.