Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Indrukwekkend jubileumprogramma Paul van Kemenade


Paul van Kemenade is dit jaar veertig jaar professioneel musicus. Naast altsaxofonist is Paul ook componist, bandleider en concertprogrammeur van zijn eigen festival Stranger Than Paranoia. Met zijn improvisaties en composities vaart hij een eigenzinnige koers, die ver over onze landsgrenzen, muzikale genres en disciplines heen reikt. Om zijn 40-jarige professionele loopbaan als musicus en het 25-jarig bestaan van zijn festival Stranger Than Paranoia te vieren, creëert de in Tilburg gevestigde Van Kemenade een indrukwekkende serie concertprogramma's.

Afgelopen maanden was Van Kemenade, winnaar van de Boy Edgar oeuvreprijs, al in wisselende samenstellingen te horen en te zien op verschillende bijzondere locaties. Zo stond hij op 25 augustus 2017 in Natuurtheater Oisterwijk met het Hammond Sandwich-kwintet, de Amerikaanse souldiva Madeline Bell en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met een 'Tribute to Ray Charles'. En op zaterdag 30 september 2017 is de saxofonist te bewonderen in ruimte X van de Tilburgse bioscoop Cinecitta, samen met Wiro Mahieu op bas en Stevko Busch op piano. Peter Hofland zorgt voor het beeld. Beeld en geluid komen daar samen in een audiovisuele combinatie, een synthese van muziek en beeld, van geïmproviseerd tot gecomponeerd, van jazz tot klassiek.

Waarna er op woensdag 4 oktober 2017 voorafgaand aan het grote jubileumconcert op vrijdag 6 oktober 2017 nog een 'teaser concert' plaatsvindt in het Tilburgs muziekpodium Paradox, met onder andere Palinckx & Palinckx, Niko Langenhuijsen, Oleg Fateev en Mark Tuinstra en de klassieke versie van het Paul van Kemenade Quintet met Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, Pieter Bast en Louk Boudesteijn.

Op vrijdag 6 oktober 2017 is dan het grote internationale jubileumconcert in de studiozaal van Theaters Tilburg. Op twee podia in één zaal treden maar liefst zeven groepen op, met meer dan veertig musici en vier dj's. Voor deze feestelijke jubileumavond heeft Paul van Kemenade tientallen musici uitgenodigd, onder andere uit China, Rusland, Brazilië, Engeland en Nederland: Soweto Kinch, Fra Fra Big Band, Stochelo Rosenberg & Peter Beets Trio, Dong Jinming Quartet, Maya Fadeeva, Vintskevich-Taylor Quartet, Mariá Portugal / Paul van Kemenade / Jasper van 't Hof, Van Kemenade's Three Horns And A Bass. De laatstgenoemde drie acts zijn op zaterdag 7 oktober ook te zien in het Bimhuis tijdens een speciale carte blanche voor Paul van Kemenade.

De latere concerten dit jaar op 23 en 27 december 2017 in Paradox staan in het teken van het 25-jarige bestaan van het gerenommeerde jazz- en improvisatiefestival Stranger Than Paranoia. Waarna er op donderdag 28 december 2017 nog een grote internationale avond op het programma staat in Theaters Tilburg met een ontmoeting tussen de Britse muzikale komiek Earl Okin en drummer Han Bennink.

Tussen de bedrijven door, op donderdag 19 oktober, is Van Kemenade bovendien ook nog te zien op het JazzCase-podium van Dommelhof in Neerpelt, in een double bill met pianist Stevko Busch en Two Horns And A Bass.

Ter gelegenheid van de viering van het veertigjarig bestaan van Paul van Kemenade als beroepsmusicus en de 25e editie van Stranger Than Paranoia, eind dit jaar, wordt de luxe box 'Paul van Kemenade, Master of Lyric' uitgebracht met een herdenkingsboek en vier speciaal samengestelde cd's.

Onlangs sprak Draai om je oren sprak met Paul van Kemenade. Lees hier het interview dat Eddy Determeyer met de altsaxofonist had.

Labels:

(Maarten van de Ven, 30.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.