Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
George Dumitriu is een tovenaar

solo-optreden, zaterdag 16 september 2017, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

George Dumitriu is een tovenaar. Met hout en wat snaren tovert hij ragfijne weefsels in alle denkbare pasteltinten. Strijkt hij je een hallucinante wereld in waar alles licht en vredig is. Door de stok vrijwel ongemerkt te manipuleren creëert hij dubbele melodietjes en laat hij zijn altviool cyclisch gonzen. Gonzen als een draailier. Die stok kan ook tapdansen en trippelen op de snaren. Het schuiven van zijn linkervingers over snaren en toets levert andermaal een wijsje op. Die vingers vormen een hoofdstuk apart. Links en rechts zijn bij de Roemeen dermate onafhankelijk dat hij complete dialogen met zichzelf kan houden en daarbij ook nog incongruente ritmen tokkelt.

Met zijn combo DUMItRIO (recente cd: 'Proverbs', TryTone) raapt hij zijn wortels, inclusief de gezongen gezegdes van zijn grootmoeder. Die roots zijn ook in dit solorecital zeker nog aanwezig, maar dan schoon gewassen. Dumitriu opende het optreden met hoekige, geschematiseerde en klassiek aandoende dansliedjes, maar verderop werd het gebodene steeds abstracter en constructivistischer. Om met 'Lush Life' te eindigen. Het Billy Strayhorn-opus werd een gepolitoerd polychroom art-deco barmeubel, dat niet misstaan zou hebben op de New Yorkse Wereldtentoonstelling van 1939.

Ik denk dat ook Joe Venuti zijn sigaar uit het hoofd had gehaald en een diepe buiging had gemaakt. Zo'n soort tovenaar dus.

Foto: Cees van de Ven

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.