Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Luc Houtkamp & Hannes Buder - 'The Malta Sessions' (POW, 2017)

Opname: 20-21 juni 2016

Rietblazer Luc Houtkamp bivakkeert tegenwoordig meer in Malta dan in Nederland. Dat hij, samen met gitarist Hannes Buder, zijn nieuwe album daar dan ook opnam, mag niet verbazen. 'The Malta Sessions' is de toepasselijke titel die de schijf mee heeft gekregen. Sessies die met 'Zejtun' op nogal redelijk weerbarstige wijze aanvangen. Houtkamp perst grillige noten uit zijn tenorsax en Buder beperkt zich tot wilde grepen. Het zet de toon voor een zeer experimentele, verrassende set, waarin vooral opvalt hoe goed de twee musici bij elkaar passen en hoe goed de combinatie spanning weet te creëren. Houtkamp verruilt daarbij zijn tenorsax regelmatig voor de klarinet om zo het duet een andere invulling te geven. Buder beperkt zich weliswaar tot zijn gitaar, maar zoekt de grenzen van het instrument zodanig op dat het regelmatig lijkt of we eerder met een machine, een cirkelzaag of percussie te maken hebben.

En over de klarinet gesproken: zelden zulke buitenissige klanken van dit instrument gehoord als in 'Dingli'. Houtkamp kwettert hier opgewonden, als een nieuwsgierige vogel die voor het eerst over de rand van zijn nest kijkt. Maar ook Buder draagt hier een belangrijke steen bij door percussie-achtige klanken uit zijn gitaar te toveren. 'Mqabba' en 'Fgura' kennen een geheel andere sfeer. Echoënde gitaaraanslagen vormen het decor voor intens spel van Houtkamp op tenorsax. Fragiel en met een gruizige ondertoon, waarbij het spel in 'Mqabba' Arabische invloeden verraadt en zo de multiculturele achtergrond van het eiland indrukwekkend verklankt. In 'Gzira' gaat het er weer zeer onstuimig aan toe. Buder legt een klanktapijt neer waarop het voor Houtkamp goed vertoeven is, terwijl 'Naxxar' als soundtrack voor een experimentele gangsterfilm zou kunnen dienen. Buder voert de spanning op met zijn wat vreemdsoortige, aan noise grenzende gitaaraanslagen, terwijl Houtkamp ons trakteert op de ene gillende uithaal na de andere.

We benoemden de ongewone kunsten van Buder reeds, maar als u nog een voorbeeld zoekt: beluister dan 'Cospicua', waarin deze gitarist wel heel ver gaat in het ombouwen van een gitaar tot een stuk slagwerk. Het laat eens te meer horen waar het dit duo om te doen is: muziek creëren waarbij de fantasie tot het uiterste wordt geprikkeld. Voor wie durft.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.