Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Henrique Eisenmann - 'The Free Poetics Of Henrique Eisenmann' (Red Piano, 2017)

Opname: augustus 2016

De van oorsprong Braziliaanse pianist en componist Henrique Eisenmann houdt van contrasten, van het samenvoegen van elkaar schijnbaar uitsluitende stijlelementen. Ik moest denken aan de collages die bepaalde materieschilders in de jaren vijftig vervaardigden. Een dromerig achttiende eeuws dansmelodietje ('Sarabande No. 2') kan zomaar uitvloeien in een woeste free jazzdans. Die instelling vereist een open geest en die heeft de pianist.

Zo heeft hij een gedicht van een Peruviaanse jongen gesampeld ('Introduction: Niños Peruanos') en een liedje van een Ghanees meisje ('Jeneupti') en daar zijn noten overheen gespannen. De woorden en de syllabes zijn de pijlers die de noten dragen.

Daarbij geeft Eisenmann aan dat het een voordeel is dat hij de taal niet spreekt: "Stemmen in talen die ik niet beheers zijn in muzikaal opzicht fascinerend; wat wij vaak zien als een taalbarrière kan heel mooi rauwe emoties opleveren in de vorm van pure muzikale geluiden." Net zoiets als op een Franse zender midden in een intellectuele speelfilm vallen. Je snapt er geen bal van, maar geniet van de atmosfeer, het camerawerk, het sexappeal van de acteurs en - inderdaad - de poëzie van de taal. De teksten krijgen op dit album extra energie, de stemmen lijken in de piano te kruipen.

'Anthropophagy' (kannibalisme), losjes gebaseerd op 'Anthropology', is eerder een academisch betoog dan een vreetfestijn. In 'Dans Un Fracas De Plumes (Birds)' verbeeldt de componist de hoekige bewegingen waarmee vogels hun omgeving kunnen observeren, waarbij de sopraansax van Gustavo D'Amico naar hartelust kwinkeleert en trillers rondstrooit. En in 'Epilogue: Pifanos' is slagwerker Rogerio Boccato in zijn eentje een complete sambaschool, die de in veren gehulde danseressen in Rio tot het ochtendkrieken van het carnaval op de been houdt.

Klik hier om van dit album 'Niños Peruanos'/'Zurich' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.