Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Bert van Erks sfeervolle vignetten

Berts Fietstour Band, zaterdag 9 september 2017, Centrum voor Kunst & Cultuur 't Clockhuys, Haren

Bert van Erks 'Fietstour Suite – 22 What’s New? 69 It’s Fine' had ik tijdens de ZomerJazzFietsTour gemist. Maar ter gelegenheid van de open dag van het Centrum voor Kunst & Cultuur 't Clockhuys was de herkansing daar. Terwijl op het plein buiten kunstenaars en –essen hun obligate landschapjes te koop aanboden (maar ook kleurrijke glassculpturen en verrassend gecomponeerde foto's) voerde binnen het kwintet van bassist Van Erk diens suite uit. Ik begreep dat het een compositie betreft die hij al in 1970 in zijn hoofd had, doch nimmer voltooide. Tot nu dus - 47 jaar later. Mooi rond getal ook.

Berts Fietstourband (de naam werd door Kamagurka belangeloos ter beschikking gesteld) begon het optreden met sfeervol vloeiende velden, geëvoceerd door de zachtgloeiende vibrafoon van René van Astenrode. De overige instrumenten stemden daar mee in en zo kreeg het eerste deel van de Suite vorm.

Vanwege de bezetting, met vibrafoon, fluit en altsax (Jan Schoemaker) en accordeon (Gertie Bruin), beschikt de Fietstourband over een onorthodox geluidenpalet. Daarmee kregen de onderscheiden delen van het stuk contrasterende karakters. Zo werd er, overwegend in driekwartsmaat, rondgeneusd in de gebieden rond de valse musette en de csardas, wat de dansreflexen van de aanwezige kleuters activeerde. Je zou je kunnen voorstellen dat de gespeelde vignetten evenzovele stadia in Van Erks loopbaan representeerden, het schnabbelcircuit, Musica Elettronica Viva, de Gijs Hendriks Band, zijn eigen Berts Breeze, zijn concertreeksen met steeds wisselende trio's. Daarbij viel de weerbarstige swing van Bruins instrument op – eindelijk weer eens een accordeonist die niet gedachteloos in de voetsporen van Johnny Meyer treedt.

De toegift, 'Jitterbug Waltz', bracht ons met vibrafoon en fluit onverbiddelijk terug naar het New York van 1963 en Eric Dolphy. Na Amsterdam, Utrecht, Rome en Kantens voorwaar een fraai voorlopig eindpunt.

Foto: Willem Schwertmann

Labels:

(Eddy Determeyer, 11.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.