Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Anat Cohen & Trio Brasileiro - 'Rosa Dos Ventos' (Anzic, 2017)

Opname: december 2016

Alsof de afstand Tel Aviv-Rio de Janeiro geen tienduizend kilometer bedraagt. Alsof de klarinet de schaduw is van de gitaar. Alsof klarinettiste Anat Cohen en de mannen van Trio Brasileiro uit dezelfde, veelkleurige tropische bloem zijn gekropen.

De combinatie klinkt kortom alsof de vier muzikanten al jaren in een band zitten. In werkelijkheid was het kwartet een week lang bij elkaar om te jammen en te componeren. (Eerlijk is eerlijk: deze combinatie nam in 2015 al eens een album op, 'Alegria Da Casa'.) Toen Cohen in 2000 voor het eerst voet op Braziliaanse bodem zette kwam ze thuis. "Haar Portugees is beter dan mijn Engels," verklaarde gitarist Marcello Goncalves, met wie ze onlangs het album 'Outra Coisa: The Music Of Moacir Santos' opnam.

Anat Cohen speelt perfect klarinet - maar haar waanzinnige techniek staat te allen tijde in dienst van de expressie. Onder die rijke diepe tonen ('Valsa Do Sul') gloeit de hartstocht. Daarbij blijkt de klarinet voortreffelijk te mengen met de zevensnarige gitaar van Douglas Lora. En die gitaar vervlecht op haar beurt weer onnavolgbaar met de bandoliem van Dudu Maia, zoals we in 'Para Você, Uma Flor' kunnen vaststellen. Die bandoliem is een soort tiensnarige metalen banjo. Broeder Alexandre Lora hoor je intussen eigenlijk nauwelijks - doch de afwezigheid van zijn pandeiro en andere lichte percussie zou onmiddellijk opvallen.

Alle twaalf nummers zijn van eigen makelij – sommige ('Sambalelê') klinken als een halfvergeten standard van de hand van een Baden Powell of een, jawel, Heitor Villa-Lobos. Hier passen slechts een diepe buiging, een handkus en een geheven glas.

Klik hier om van dit album 'Baião Da Esperança' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.9.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.