Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Scene report
Sterk begin van Jazz Middelheim


De 36e editie van Jazz Middelheim startte donderdag alvast regenvrij met een puik programma vol variatie. Traditiegetrouw werd het festival geopend met de Amerikaanse muziekhistoricus Ashley Kahn, die als eerste in een reeks van vier saxofonist Charles Lloyd aan de tand voelde. De innemende Kahn verstaat de kunst het aanwezige publiek mee te nemen in het verhaal van zijn gast. Lloyd vertelde onder meer over The Marvels, de band met onder andere Bill Frisell waarmee hij later die avond op het hoofdpodium een concert zou gaan geven. "We're commenting on the ecstatics." Het kwintet werd in feite opgebouwd vanuit de drummer, Eric Harland, waarover Lloyd vertelde dat zijn goede vriend Billy Higgins hem daar vlak voor zijn dood op wees: "Master Higgins has sent him." Het gesprek centreerde zich vervolgens op de pianisten waarmee Charles Lloyd heeft gewerkt. "I like pianists who can dance on different shores." Met anekdotes en muziek stond de saxofonist stil bij Phineas Newborn, Gerard Clayton ("He's ready for the journey"), Jason Moran, Bobo Stenson, Keith Jarrett en de onlangs overleden Geri Allen, die vorig jaar nog optrad op Jazz Middelheim en toen ook bij Ashley Kahn in de interviewstoel zat. De Jazztalks zijn kortom een sterk programmaonderdeel, die de bezoekers mooi opwarmen voor wat er muzikaal nog komen gaat.

De Club Stage is ook dit jaar weer de thuisbasis van een aantal specials, waarbij opmerkelijke talenten hun een eigen programma mogen samenstellen. Toetsenist-zonder-grenzen Jozef Dumoulin mocht de debatten openen en deed dat vier spannende en avontuurlijke sets met gedurfde bezettingen en dito instrumentaties. Dan kan het wel eens tegenvallen (Trojan Panda), maar veel vaker is er sprake van verrassend interessante combinaties (Plug and Pray, True Company #1) en soms maak je een puur magistraal concert mee (The Red Hill Orchestra). De komende festivaldagen zullen Chantal Acda, Ruben Machtelinckx en Nicolas Kummert het stokje overnemen van Dumoulin, ongetwijfeld met boeiende resultaten.

Qua bezoekersaantal viel het wat tegen op deze eerste dag. Ondanks een sterke line-up was de grote festivaltent van de Main Stage maar voor de helft gevuld. Terwijl drummer en artist in residence Mark Guiliana met zijn Jazz Quartet al direct een sterk visitekaartje afgaf. Van complexe ritmes naar doorvoelde ballads, vaak rond sterke thema's of licks opgetrokken. Guiliana was de laatste drummer van David Bowie en bracht met diens 'Where Are We Now' een mooi eerbetoon. Drummer Antoine Pierre gaf met zijn uitmuntend bezette band Urbex een mooi en gedifferentieerd beeld van de grootstad. Saxofonist Joshua Redman bracht met zijn pianoloos kwartet een tribute aan Old And New Dreams, het kwartet met zijn vader Dewey dat op zijn beurt een ode was aan het legendarische Ornette Coleman Quartet uit de jaren zestig. Hij deed dat grandioos met een concert waarin alles klopte. De toegift, Ornette Colemans 'Turnaround' in een mooie bluesy uitvoering, was dan ook niet meer dan terecht.

Klara zorgt tijdens het weekend voor live verslaggeving. Presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen serveren gesprekken met muzikanten en bezoekers. Alle concerten in het weekend worden rechtstreeks uitgezonden. Je kunt het festival hier volgen.

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 4.8.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.