Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd's
Anne Mette Iversen Quartet + 1 – 'Round Trip' (Bjurecords, 2017)

Opname: 16 januari 2016
Anne Mette Iversen – 'Ternion Quartet' (Bjurecords, 2017)

Opname: 9-10 oktober 2016

New York en Berlijn, in beide steden ben ik twee keer geweest, telkens voor een à drie weken. Dus dat ik die steden ken zal ik niet beweren, maar de sfeer heb ik er wel degelijk opgesnoven. Wel, de Berliner Luft beviel een stuk beter dan Autumn (in feite Spring) in New York.

Anne Mette Iversen is een Deense bassiste en componiste die in 1998 naar New York verhuisde en in 2012 terugkeerde naar de Oude Wereld, waar ze zich in Berlijn vestigde. Deze albums zijn opgenomen met haar New Yorkse kwintet ('Quartet + 1') en het Berlijnse Ternion Quartet waarmee ze tegenwoordig optrekt. Het Berlijnse avontuur is levendiger, de muzikanten lijken zich wat vrijer te bewegen, wat meer ongebonden. De risico's die in de Duitse hoofdstad dreigen en genomen worden zijn substantiëler. De afwezigheid van een piano, plus het gegeven dat de stemmen van trombone en alt wat verder uit elkaar liggen dan die van trombone en tenor, geven de muziek meer ademruimte. Van de andere kant kan de piano ook een zinvolle sturende rol hebben. Elk voordeel hep ze voordeel.

Daarbij heeft de bandleider alle stukken op deze albums geschreven. 'Lines & Circles' van de Amerikaanse groep is een soort canon die op een gegeven moment desintegreert, waarbij deeltjes alle kanten op het heelal inschieten – om elkaar uiteindelijk weer te ontmoeten. In 'Wiinstedt’s View' draaien trombonist Peter Dahlgren en tenorist John Ellis als baltsende parelhoenders om elkaar heen. Een bedachtzame pianosolo (Danny Grissett) schuift naar een dito trombonebijdrage.

Iversen gunt zichzelf meer soloruimte in het Ternion Quartet. Daarbij blijft het een bescheiden meid. Ze staat nooit vooraan in het klankbeeld, maar stelt zich tevreden met een traditionele rol als walker – al wordt het lopen regelmatig afgewisseld met een zorgeloze huppel. Wat dat betreft beweegt ze zich een stuk conventioneler dan wanneer ze achter het notenpapier zit.

Goedgebekt zijn haar Berlijnse maatjes, Geoffroy De Masure (trombone), Silke Eberhard (altsax) en Roland Schneider (drums). 'Postludium #2' is een tere ballad, alsof je met warmte en weemoed terugkijkt op een liefdesrelatie die het uiteindelijk toch niet redde.

De uitslag New York-Berlijn is 3-4, als je het aan deze arbiter vraagt.

Klik hier om het album 'Round Trip' te beluisteren. En hier kun je het album 'Ternion Quartet' beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.8.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.