Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ben van den Dungen Quartet - '2 Sessions' (JWA, 2017)

Opname: december 2016 - januari 2017

'Net als Amerikanen spelen.' Lange tijd gold dat als het hoogst haalbare voor een Nederlands jazzcombo. Later, in de jaren zestig en zeventig, was het niet langer een blijk van waardering of bewondering: je moest je eigen ding doen, weetjewel. En zo werd er teruggegrepen op puur-Nederlandse culturele ijkpunten als Snip & Snap, Mokumse draaiorgels en West-Friese klompendansen.

Ook die tijd ligt inmiddels ver achter ons. (Hoewel: het is altijd gevaarlijk, dit soort conclusies te vroeg te trekken.) Als ik zeg dat het Ben van den Dungen Quartet Amerikaanse klasse heeft bedoel ik dat er geen sporen zijn van sukkelsound of bleekneusjesbeat. Deze gasten swingen, ongeacht of ze nu in Madrid staan, in Maassluis of in Madison Square Garden. Inderdaad, het BvdDQ is een uitgesproken liveband. Haar vorige cd, 'A Night At The Club', gaf een mooi beeld van hoe vurig en vastberaden de groep in zo'n situatie te werk gaat.

Het onderhavige album heeft eveneens een live-element, in die zin dat er van tevoren geen afspraken werden gemaakt: even repeteren en hup, ertegenaan. Dat het een vaste groep met een lange staat van dienst betreft hoor je aan de spontane detaillering van de arrangementjes. Saxofonist Van den Dungen schrijft mooie stukken die de overigen (Miguel Rodriguez - piano, Marius Beets - bas, Gijs Dijkhuizen - drums) uitdagen. Rodriguez is bij vlagen ronduit indrukwekkend: hem zou ik wel eens een avond solo willen horen. Ook zo'n 'echte' Amerikaan, die gast.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.8.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.