Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Sprankelend concert van een nieuwe generatie jazzhelden

Amok Amor, woensdag 26 april 2017, Bimhuis, Amsterdam

Peter Evans, prominent hedendaags trompettist uit New York, kon het niet redden op tijd in het Bimhuis te zijn voor het concert van Amok Amor. Dit kwartet, dat behoort tot de vernieuwende jazzscene uit Berlijn en bestaat uit altsaxofonist Wanja Slavin, bassist Peter Eldh en drummer Christian Lillinger, moest dus op zoek naar vervanging en vond daarvoor pianiste Kaja Draksler. Een zeer goede keus, zo bleek.

Je weet natuurlijk niet hoe deze formatie zou functioneren met Evans, maar dat het met Kaja meer dan voldeed was wel evident. Alsof ze niet anders deed dan al jarenlang met deze club jonge honden musiceren. Kennelijk moeiteloos paste ze in de niet altijd even gemakkelijk genoteerde pianopartijen en qua solo's beheerste ze de virtuoze snelle passages als wel de zeer intieme, meditatieve momenten.

Met dat al stond er een zeer bekwaam ingespeeld kwartet op het podium, waarbij de individuele technische kwaliteiten dienstbaar waren aan de intelligente, intensieve en creatieve muzikale collectieve lijnen. Academische muziek, inclusief een stevige dosis melodische fragmenten.

Niet alleen Draksler musiceerde op een ongemeen hoog niveau, ook Slavin, Eldh en Lillinger wisten er raad mee. Altist Slavin soleerde met virtuoze, rapsodische lijnen, bassist Eldh produceerde een rappe dominante groove en drummer Lillinger begeleidde zeer gevarieerd, rap ritselend en roffelend en nauwkeurig reagerend op de uitgeschreven partituur.

Een lange set, die wat mij betreft nog wel wat langer had mogen duren, inclusief een terechte toegift, besloot een zeer sprankelend concert, waarin hedendaagse impro-muziek uitermate intens, muzikaal en energiek door een gedreven en competente nieuwe generatie jazzhelden werd uitgevoerd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 3.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.