Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Vincent Noiret - 'Inside Journey' (Home, 2016)


'Inside Journey' heet de nieuwe cd van bassist en therapeut Vincent Noiret, waarop hij de invloed van muziek op lichaam en geest onderzoekt. Het is dan ook een album geworden dat erom vraagt om rustig te beluisteren en op je te laten inwerken. Je kunt er prima bij mediteren, maar dat hoeft niet. Het is namelijk ook gewoon een boeiende luisterplaat, waarin Noiret westerse en oosterse klanken met elkaar vermengt.

Zo klinken reeds in 'Ouverture' zowel Arabische als Chinese klanken door, met dank aan Patrik Niels die de Xiao-fluit bespeelt. Terwijl Noiret in 'Once I Was Born' zijn toevlucht neemt tot de oude westerse volksmuziek. Het nummer bestaat in aanvang uit louter zang en slagwerk, met een dwingende ritmische hartslag, uitmondend in een heerlijk meeslepend duet van Noiret en percussioniste Emanuela Lodato.

Alle nummers gaan gepaard met een gedicht waarin de sfeer van het nummer terugkomt. Bij 'Once I Was Born' gaat het als volgt:

Earth, here, where I planted my roots
Mother earth, here and now
Nourishment
Mother earth
Here and now, I am.


Het aardse klinkt volledig door in dit krachtige nummer.

In 'I Live And I Laugh' heeft Noiret de bas verruild voor de gitaar. Het gedichtje gaat hier over roeien. En dat is belangrijke informatie, want de ritmiek van het nummer zou roeiers wel eens lekker kunnen aanmoedigen. Het is een opzwepend nummer, dat je in een vrolijke stemming brengt. Dat ritmische zit ook in 'So I Say', waarin Noiret scat-achtige zang inzet en waarin we Carlo Stazzante horen op de riqq, een soort tamboerijn.

Noirets zeer kleurrijke en ritmische spel op de contrabas valt uitgebreid te bewonderen op 'What I See' en 'Connected'. In het eerste nummer levert het in combinatie met Lodato's percussiespel meerdere malen vuurwerk. In het tweede stuk horen we een veel meer ingetogen Noiret, zijn verbinding met het al belijdend.

Noiret leverde met 'Inside Journey' een zeer muzikaal album, het beluisteren meer dan waard.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 1.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.