Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Sylvie Courvoisier, Mark Feldman, Ikue Mori & Evan Parker - 'Miller’s Tale' (Intakt, 2016)

Opname: 21 september 2015

Yonkers, een wijk in New York, speelt een grote rol in 'Death Of A Salesman', het bekende toneelstuk van Arthur Miller over vertegenwoordiger Willy Loman, die er met zijn Studebaker strandt op weg naar zijn huis in Brooklyn. De omzwervingen en depressieve gevoelens van deze vertegenwoordiger, die er zo'n 35 jaar trouwe dienst voor de firma heeft opzitten, vormen de kern van het stuk.

In datzelfde Yonkers namen in september 2015 vier gerenommeerde musici uit de vrije improvisatie het album 'Miller’s Tale' op, daarmee verwijzend naar die fictieve gebeurtenis in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dit treffen was overigens een voortzetting van een eerste ontmoeting in The Stone, New York. Saxofonist Evan Parker nodigde daar voor de afsluiting van een residentie pianiste Sylvie Courvoisier, violist Mark Feldman en elektronica-producer Ikue Mori uit. Dat beviel en leidde tot de opnamesessies een jaar later. Vier groepsstukken en vijf duetten bevat 'Miller’s Tale'.

Feldman en Mori vangen het gelijknamige 'Death Of A Salesman' aan met krassende en knisperende klanken. Parker mengt zich erin met beheerst kwetterende geluiden en op de achtergrond horen we Courvoisier plukken aan de pianosnaren. De wanhoop van Loman zit aan het eind, als de klanken samenkomen tot een doldriest mengsel. 'A View From The Bridge' klinkt ingetogen, met een vleugje weemoed en het is hier vooral Feldmans zangerige vioolspel dat opvalt. Verontrustend klinkt 'The American Dream'. Courvoisiers hamerende wijze van pianospelen is hier debet aan, evenals de vreemde en spookachtige geluiden die Mori hier creëert. Maar de echte tragiek brengt Feldman met een zeer intense solo, door Mori ondersteund met vreemd parelende geluidjes. 'Up From Paradise' is het vierde kwartetstuk. Parker speelt hier een voor hem kenmerkende, alle kanten op schietende solo op sopraansax, terwijl zijn medemusici fragiele muzikale lijnen trekken.

Zoals gezegd telt het album eveneens een vijftal duetten. Mori en Feldman bijten het spits af met 'Riding On A Smile And A Shoeshine', het motto van Loman tijdens zijn werk als vertegenwoordiger. De twee bouwen al improviserend een boeiend web van klanken waarin ernst en speelsheid elkaar afwisselen. Ook het duet van Mori met Parker is meer dan de moeite waard. De langgerekte noten van Parker contrasteren goed met Mori's sprankelende klanken.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Death Of A Salesman' en 'A View From The Bridge'.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.