Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Joost Lijbaart, Sanne Rambags & Bram Stadhouders - 'Under The Surface' (Challenge, 2017)
Opname: 11-12 oktober 2016

Slagwerker Joost Lijbaart en gitarist Bram Stadhouders kennen elkaar van Batik, dat ze samen vormen met pianist Wolfert Brederode en bassist Sean Fasciani. Op 'Under The Surface' werken Lijbaart en Stadhouders echter samen met zangeres Sanne Rambags. Grote kans dat u dit Tilburgse fenomeen nog niet kent. Tenzij u regelmatig Paradox bezoekt, want daar is zij regelmatig te vinden. In het publiek, maar steeds vaker ook op het podium. Nog maar zeer onlangs won zij echter ook de Conservatorium Talent Award 2017, waarbij ze maar liefst acht medefinalisten achter zich liet en uiteindelijk de geldprijs van 5000 euro won. Volgens de jury: 'Sanne heeft een formidabele stembeheersing en ze varieert schijnbaar moeiteloos van ritmische spoken word naar ijle melodielijnen.'

Dat is een belangrijke opmerking die ook onverkort geldt voor haar rol op 'Under The Surface'. Op dit zeer sfeervolle en volledig geïmproviseerde album horen we haar net zo vaak praten als zingen, met haar innemende, fragiele stemgeluid. Dit is een zangeres die excelleert op de vierkante millimeter, in de zachte details. Het past prachtig bij het al even ingetogen gitaarspel van Stadhouders, die in de afgelopen jaren als componist al bewees veel te hebben met een ingetogen klankwereld. Maar ook Lijbaart, die we kennen als een drummer die ook echt wel raad weet met het uptempo werk, is hier perfect op zijn plaats. Zijn gerichte slagen geven de nummers vaak net dat beetje extra en met zijn percussie creëert hij menig ingetogen moment.

Bijzonder is ook hoe een aantal stukken relatie heeft met trance en tribale ritmes. Zo geeft in 'Adem' Rambags het ritme vorm middels haar stem en is 'Going Native' eveneens gebaseerd op een aantrekkelijk ritme. Rambags klinkt hier navenant sjamanistisch. Door het volledig geïmproviseerde karakter van dit album is Rambags' zang vaak beperkt tot het uiten van klanken, die overigens prachtig mengen met de klanken van Lijbaart en Stadhouders. Alleen 'Sybilla' en 'Kyrie', stukken van Rambags, bevatten teksten.

Het trio heeft met dit album een alleszins geslaagd album afgeleverd. Het gaat niet bij deze ene blijven, althans dat hopen we!

In de Jazztube hierboven zie je dit drietal live aan het werk in 'Africa', opgenomen in De Pletterij, Haarlem op 18 augustus 2016.

Op woensdag 31 mei treden Joost Lijbaart, Sanne Rambags & Bram Stadhouders op bij JINJAZZ@Brebl in Nijmegen.

Sanne Rambags heeft op 14 juni haar eindexamenconcert in Paradox, Tilburg. Dit concert is vrij toegankelijk.

Labels:

(Ben Taffijn, 30.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.