Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Daniel Melingo – 'Anda' (World Village, 2016)

Opname: 2015

Wie de Tango Nuevo van lieden als Astor Piazzola en Osvaldo Pugliese destijds, in de jaren zeventig en tachtig, interessant en verfrissend vond, maar ook een tikje gladjes, is bij vocalist/klarinettist/songschrijver Daniel Melingo aan het goede adres. Want zijn band speelt onmiskenbaar een eigentijds soort tango, maar dan zo ongelikt en ongeremd als de café-orkestjes in het Buenos Aires van honderd jaar geleden. Die associatie wordt nog versterkt door de ontstemde piano van Pedro Onetto, die vermoedelijk gevonden is in een vergeten danszaaltje aan een steegje in de oude binnenstad.

'En Un Bosque De La China', een nummer van Roberto Ratti uit 1943, is een verklankte herinnering aan iets wat je nooit hebt geweten. Ook Erik Satie's 'Gnossienne', nog vijftig jaar ouder, past perfect in dit idioom, qua melodie en qua maatindeling.

Toch is het niet allemaal nostalgie wat de klok slaat. Melingo zou je zelfs een soort Argentijnse Tom Waits kunnen noemen. Soms komt zijn gebarsten stem niet veel verder dan een binnensmonds gemompel. Zo gepassioneerd als Carlos Gardel ooit zong, zo superrelaxt klinkt Daniel Melingo. En zeker niet minder romantisch – luister naar 'Se Viene El Dosmil', het openingsnummer. Wanneer Piazzola de tango salonfähig heeft gemaakt, heeft Melingo hem weer teruggebracht naar de kroeg.

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.5.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.