Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Sterk, sterker, Stronger!

Gare Du Nord, zaterdag 8 april 2017, Paradox, Tilburg

Met een Edison-nominatie en een top 10-notering voor het laatste nieuwe album 'Stronger!' op zak, deed Gare Du Nord na een radiostilte van vier jaar overtuigend een greep terug naar de top van de Nederlandse muziekscene. Hun 15-jarig bestaan (in 2016) en een uiterst positief ontvangen comeback-album waren reden genoeg voor een swingend feestje met hun nog steeds groeiende achterban. Een grote schare trouwe fans reizen hen al jaren overal achterna en nieuwe bewonderaars sluiten vol enthousiasme aan. De uitgebreide jubileumtour doet het smeulende vuur weer hevig opvlammen. Ook in een tot de nok toe gevuld Paradox was dat precies wat er gebeurde.

Twee uur lang – zonder pauze! - kolkt de energie over het podium met shining star Dorona Alberti als hartstochtelijk middelpunt. Vanaf de eerste klanken is de opwinding voelbaar en word je meegevoerd in een reeks swingende, maar ook ontroerende songs en instrumentaal kwalitatief hoogstaande composities. De verbinding van heden en verleden zit hem in de meer naar diepte neigende tracks, die voller en met veel ruimte voor sax, gitaar en keys ook meteen meer jazzy curves krijgen. Gitarist Aron Raams schreef met Lennaart Raams en Barend Fransen het grootste deel van 'Stronger!'. Waarop overigens ook twee composities van het duo (Ferdi) Lancee en Fransen staan, met wie het in 2001 allemaal begon.

Raams weet als geen ander met een melodie te raken en door zijn lyrische manier van spelen is hij een uitstekende partner voor Alberti om het hart van de band groot te laten kloppen. De chemie tussen die twee spat van het podium. Alberti heeft daarnaast nog meer topmuzikanten om zich heen verzameld, waardoor het allemaal klinkt als een klok en staat als een huis. Complimenten voor drummer Marc Schenk en bassist Guus Bakker, die in al die energie het ritme strak houden en hun stempel weten te drukken op het hoge groove-gehalte. Waarbij ook laatste nieuwkomer Ferry Lagendijk, met zijn keyboards, een groot aandeel heeft. Bij dit concert in Tilburg konden we ook nog eens genieten van het kleurrijke, expressieve saxofoonspel van Efraim Trujillo.

En over curves gesproken... Dorona Alberti heeft een dijk van een stem. De noten lijken moeiteloos in alle richtingen over haar stembanden te rollen. Ze koketteert met haar geluid én haar lijf. Haar tomeloze expressie doet het publiek aan haar lippen hangen. Niet alleen de noten dansen, zelf danst ze iedere dans. Deze prachtige dame straalt een stoute manmoedigheid uit en exposeert haar rondingen met trotse elegantie. Waarvoor hulde! 15 jaar klinkt misschien als een lange tijd, maar met deze inner drive staat ons ongetwijfeld nog veel meer moois van Gare Du Nord te wachten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Donata van de Ven, 18.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.