Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Leo Grimaudo is gegroeid

Gris Ensemble o.l.v. Leonardo Grimaudo, zaterdag 25 maart 2017, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

Leonardo Grimaudo, de mentor en motor van Atelier Il Sole in Cantina, is gegroeid, als gitarist, maar ook als vormgever. Zijn taal is complexer geworden en de elektronica bespeelt en integreert hij tegenwoordig ook met meesterhand. Bovendien schrijft hij intrigerende stukken, die door hun contrasten en onvermoede klankkleuren niet snel vervelen.

Zijn compositie 'Walking Home' is een beeldverhaal waarin de componist listig gebruik maakt van vervorming en instabiliteit. Industrieel geknetter zet hij af tegen de lieflijke cello van Kristijan Krajncan. Op een gegeven moment leek slagwerker Aleksandar Skoric de enige die in real time speelde. Zijn kompanen bogen zich eensgezind over laptop en knoppenarsenaal, op zoek naar lekkere loops en gezonde doses dissonantie. Op die momenten leken de muzikanten de voorboden van de nieuwe generatie die, zo snel werkt de evolutie ook wel weer, gebocheld geboren zal worden. Er zijn wetenschapsmensen die voor 2019, beginnende in Beijing, een pandemische toename voorspellen. Maar we dwalen af.

In het nummer 'Il Sole In Cantina' mocht altviolist George Dumitriu zich uitleven in fantastische freakfolkfollies, op de solide bourdontoon van collega Krajncan. Op het wildemandrummen van Skoric reageerden de strijkers ontsteld en ook hier regeerden contrast en schoonheid. De Servische drumderwisj is, dat heb ik al eerder geschreven, een natuurverschijnsel en als zodanig vermoedelijk een van de weinige gunstige gevolgen van de klimaatsomslag. In 'Scherzo In Z' introduceerde hij bergachtige ritmes die de abstracte conversatie van de overigen houvast boden.

Grimaudo toonde met deze vier composities fraaie vormen, waarbinnen het flink kon spoken. Dan was het internationale gezelschap ineens een bende van vier Siciliaanse boefjes.

Foto: Willem Schwertmann

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.