Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Hecht kwartet speelt intense impro

Eric Revis Quartet, woensdag 12 april 2017, Bimhuis, Amsterdam

De 49-jarige Amerikaanse bassist Eric Revis is al geruime tijd een befaamd vertegenwoordiger van de hedendaagse internationale jazzscene. Hij kreeg vooral bekendheid door de jarenlange samenwerking met saxofonist Branford Marsalis, met wie hij een achttal cd's heeft opgenomen. Zijn statuur is dus onbetwist en in het kader daarvan heeft hij een kwartet geformeerd met een drietal eveneens gerenommeerde hedendaagse jazzers: tenorsaxofonist/klarinettist Ken Vandermark, pianiste Kris Davis en drummer Chad Taylor.

Als een van de laatste optredens van hun Europese tournee werd het Bimhuis in Amsterdam aangedaan. Middels veelal summiere gecomponeerde fragmenten werd een kader gelegd voor vrije interpretaties en improvisaties. Binnen het totale samenspel en de individuele improvisaties ontstond eveneens ruimte voor solo's en diverse duo- en triovormen. Het strakke en exacte basspel van Revis en het zeer gevarieerde, stuwende en swingende slagwerk van Taylor legde het ritmische fundament voor de emotionele uitbarstingen op de tenorsax van Vandermark, die nauwelijks technische begrenzingen kent. Het was kenmerkend voor de intensiteit van dit hedendaagse impro-genre. Met stevige pianoclusters in combinatie met rapsodische single notes droeg Davis bij aan het hoge niveau van het geheel, met daar bovenop nog eens haar eigen solo's.

Naast het compacte en goeddeels heftig pulserende repertoire was er ook ruimte voor contemplatieve en verstilde momenten, waarop Vandermark de klarinet van de grond tilde, Davis de piano prepareerde, Taylor de duimpiano hanteerde en Revis bij tijd en wijle de bas met de strijkstok bespeelde.

Eric Revis en zijn medemusici lieten na de slottonen een voldaan gevoel achter.

Concertfoto's: Govert Driessen

Labels:

(Jacques Los, 16.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.