Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Enerverend modern robuust swingend

Joris Posthumus – Tokyo's Bad Boys, vrijdag 7 april 2017, Bimhuis, Amsterdam

De doorbraak voor alt- en sopraansaxofonist Joris Posthumus kwam in de periode dat hij op zijn dertigste besloot naar het conservatorium in Tilburg te gaan. Vandaar kwam hij in de zeer levendige Tilburgse jazzscene terecht en had hij zijn relevantie gevestigd. Vanuit het Tilburgse toerde hij met de formatie State Of Monc in China, alwaar hij de Japanse altsaxofonist Yuchiro Tokuda ontmoette. Dat was in 2011.

Posthumus en Tokuda werden bevriend, hetgeen resulteerde in wederzijdse bezoeken en tournees door Japan, Korea en Nederland. Ook kwamen daarnaast allerlei contacten tot stand met jonge, enthousiaste Japanse moderne jazzmusici. Daaruit zijn de Bad Boys tot stand gekomen.

In het kader van het uitkomen van de cd 'Joris Posthumus Group, Tokyo's Bad Boys' toerde de formatie deze maand in Nederland. In een goed gevuld Bimhuis werd het repertoire van dit album vol energie, enthousiast en continu virtuoos swingend uitgevoerd. Naast Posthumus en Tokuda bestond de band verder uit tenorsaxofonist Yuki Nakae, pianist Shunichi Yanagi, bassist Satoshi Tokuda en drummer Gaku Hasegawa.

Het sextet genereerde een ongekend powerful hedendaags jazzconcert. Een mix van moderne hardbop en messcherpe furieuze freejazz-elementen. Een bruisende, swingende ritmesectie met stuk voor stuk formidabele, meer dan competente begeleiders. In het bijzonder slagwerker Hasegawa, die alert en secuur zorgde voor een continue sterke groove.

Dat was de basis waarop de drie saxofonisten als een orgel klinkend zowel meerstemmig harmonieus samenspeelden als heftig en razend virtuoos soleerden. Leider Posthumus leverde alle composities en arrangementen, die varieerden van uptempo tot ballads. Zijn speelwijze getuigde van een gedegen techniek, maar vooral van een enorme passie. Ook zijn enthousiaste presentatie en Japanse 'memoires' droegen bij aan het bevlogen optreden van het sextet.

Zonder de overige musici tekort te doen: opvallend en zeer modern tenorsaxspel – met veel dank aan de latere Coltrane – werd welluidend door Yuki Nakae gedemonstreerd.

Summa summarum, een enerverend en modern robuust swingend concert, dat het Bimhuis op zijn grondvesten deed denderen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 12.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.