Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Steiger - 'And Above All' (El Negocito, 2017)

Opname: september 2017

In de jaren 1990 was er al het Zweedse Esbjörn Svensson Trio (EST) dat als pianotrio invloeden van rock, pop, klassieke muziek en techno in hun jazz vermengde. Vanuit Amerika kwam na de millenniumwisseling met een sterke oriëntatie op populaire rockhits ook The Bad Plus aangewaaid. Misschien hebben sommige jonge muzikanten die vandaag het mooie weer maken thuis via de collectie van de ouders wel cd's van die bands gehoord, misschien ook niet. De laatste decennia zijn kruisbestuivingen alomtegenwoordig geworden en het is de normaalste zaak van de wereld om in diverse stijlen te gaan grasduinen. Het maakt dus misschien niets uit wat papa en mama oplegden. In elk geval typeren een rock-attitude en de neiging om bij heel uiteenlopende genres inspiratie te halen nu ook Steiger.

Steiger is een pianotrio van drie jongens uit Gent die vast goede leraren hadden aan onder anderen Erik Vermeulen, Christophe Devisscher en Teun Verbruggen; zo te horen bulken zij zelf ook van talent. Op enkele nummers op deze cd doen zij enigszins denken aan De Beren Gieren en klinken zij bijna alsof ze evenveel ervaring hebben, terwijl ze ongeveer mid-twintig zijn en niet lang afgestudeerd. Tot een associatie/vergelijking met De Beren Gieren nodigen zeker de eerste nummers uit. 'Sturm Der Liebe' wisselt kracht af met verstilling, herhaling met ontwikkeling. 'Saint Roch' speelt vrolijk met tijd en tempowisselingen. Je hoort de drie muzikanten elk zowel passend begeleiden als zelf sterk op de voorgrond treden in een compositie en samenwerking die zowel fijn en soepel is als krachtig. 'Hymne Without God' kiest dan een andere invalshoek en komt onderweg via de bas met de sereniteit van de latere Charlie Haden aanzetten.

Niet alleen komen de nummers op zich sterk over, de opbouw van de cd maakt van 'And Above All' een indrukwekkend werkstuk, dat met het artwork erbij een knap verpakt album vormt. Halverwege de cd treedt de muziek helemaal een andere arena in, waarbij je bij het slot van 'Inverse/Reverse' even zou kunnen denken aan Orchestra Nazionale Della Luna of SCHNTZL. Of je maakt, naargelang je eigen luisterervaringen, andere associaties met jazzmuzikanten die graag wat elektrische snufjes aan hun akoestische jazz toevoegen.

De elektronica van 'Berlin Revisited' sleept de gedachten daarna weer mee naar weer andere oorden, misschien wel naar een aparte danceclub - of een raveparty in open lucht waar een kampvuur knettert - waar een fusie plaatsvindt tussen jazz en electro. Mee in de mix gaan daarbij gaan verschillende ingrediënten, zoals daar zijn: een fijne baslijn, tromgeroffel van een militaire mars en toetsen die op een roeseffect mikken. Waarop 'Zes Uur Verder' prettig gestoord de ontnuchtering schetst en het trio met 'Kayip' een fijngevoelige kant uittekent. In de spanningsboog die groeit komen de drums van Simon Raman krachtig naar voren, maar vallen ook de piano van Gilles Vandecaveye en de contrabas van Kobe Boon weer op. Voordat nummer 10 met weinig middelen, erg karig in feite, de cd laat uitbollen is er nog 'Part One', een compositie die flirt met noisy rock. De zin voor afwisseling blijft gedoseerd, het een blijft passen bij het ander. Het is bijna jammer te noemen dat 'You Is You?' om af te sluiten weinig om het lijf heeft, al is het een logisch slot.

In 2016 bracht Steiger in eigen beheer een EP uit en was deze cd in de maak. De reacties waren toen al lovend. We kunnen na herhaalde beluistering van 'And Above All' alleen maar bevestigen dat Steiger hoge ogen gooit.

Klik hier om zeven tracks van dit album te beluisteren.

Labels:

(Danny De Bock, 11.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.