Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Pablo Held Trio - 'Lineage' (Pirouet, 2016)

opname 30 en 31 januari 2016

Pianist Pablo Held richtte zijn trio met bassist Robert Landfermann en drummer Jonas Burgwinkel in 2006 op in Keulen. De drie zaten op dat moment nog op het conservatorium. Nu, tien jaar later en acht albums verder, ligt er 'Lineage' of 'afstamming' in goed Nederlands. Een album dus waarop stilgestaan wordt bij de muzikale invloeden die de muziek van dit pianotrio kenmerkt en die, zoals Held aangeeft, zowel wortelt in de Amerikaanse muziek als in de Europese klassieke muziek.

Held heeft zich in die jaren niet alleen ontwikkeld tot een uitstekende pianist, maar ook tot een veelzijdige componist. Ook nu zijn weer alle stukken van zijn hand. Zijn stijl van spelen is helder, verhalend en zeer to the point. Onbetwist de leider van het trio, maar nooit al te dominant. Het spel van Landfermann en Burgwinkel sluit op zeer natuurlijke wijze aan. Eigenlijk continu alsof het alleen zó kan klinken en niet anders.

Een aantal nummers op dit album springt eruit. Soms vanwege het verhaal erachter. Zo schreef Held het redelijk lange 'Lament' tijdens een moeilijke periode in zijn leven. De muziek trok hem erdoor heen: "It was my way of coping with my grief. I tried to work on something to the point where I could live with it and get on with my life." Bij menige andere componist had het bovenstaande geleid tot al te sentimenteel gedoe, maar niet bij Held. 'Lament' mag dan een klaagzang zijn, het is tevens een bekoorlijk nummer geworden, waarin je Helds zoektocht in zijn pianoklanken terughoort. Soms ingehouden, terwijl hij op andere momenten juist weer heel krachtig klinkt, daar vurig ondersteund door Burgwinkel.

Titeltrack 'Lineage' en 'Ammedea' vallen beide eveneens op. Maar nu met name door de verhalende kracht in Helds manier van componeren. Beide stukken zitten vol opwindende melodische patronen, die door het trio met verve worden gespeeld.

Samenvattend kunnen we concluderen dat dit trio zo nog wel even kan doorgaan. Niet bij Pirouet, want dat label hield er onlangs mee op, maar elders zal er zeker plaats zijn voor deze ondernemende heren.

Klik hier om naar een track van dit album te luisteren: 'Hidden'.

Labels:

(Ben Taffijn, 18.4.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.